Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Josipović: Ponosan sam na izborni rezultat u Zadru

Autor: Nives Rogoznica

22.01.2010. 23:00
Josipović: Ponosan sam na izborni rezultat u Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



Predsjednik Republike ne smije biti vođen stranačkim interesima. Ima svoj svjetonazor, to je jasno, ali politička pripadnost više ne smije igrati kakvu ulogu. Od izbora, moja stranka je Hrvatska, kazao je Josipović
Čast mi je i zadovoljstvo što sam bio na obilježavanju akcije „Maslenica”, kazao je u Gradskoj vijećnici novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nakon razgovora kojeg je iza zatvorenih vrata vodio s gradonačelnikom Zadra Zvonimirom Vrančićem i županom Zadarske županije Stipom Zrilićem. Zadar je prvi grad kojeg je nakon izbora Josipović službeno posjetio, a razloga takvog odabira, kako je pojasnio, bilo je upravo obilježavanje 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Maslenica”.
U izjavama za novinare danim nakon sastanka, Josipović, Zrilić i Vrančić izrazili su uvjerenje u dobru buduću suradnju.
– Za sve nas je važno da Hrvatska što prije izađe iz krize. To je nužno povezano s funkcioniranjem pravne države i to je put kojim ćemo zajedno ući u Europsku uniju. Mene je posebno zanimalo što je s mladim ljudima, kakva je njihova perspektiva. Čuo sam razvojne planove Sveučilišta u Zadru koje, naravno, podržavam. Milim da su obrazovanje i znanost nešto što svaku sredinu, pa i ovu, može unaprijediti. Važno je da se mladi ljudi školuju, da ostaju ovdje i imaju posao. Kriza je zahvatila cijeli svijet, ali mi imamo svoje specifične uzroke krize i ja se nadam i vjerujem, da će Zadar i Zadarska županija već uskoro velikim koracima izići iz krize. Ovo je moj prvi posjet nekom od gradova i županija nakon izbora, zadovoljan sam što sam tu i siguran sam da ću se opet vratiti i da ćemo zajedno raditi na boljitku Županije i Grada te Republike Hrvatske, kazao je Josipović.
“Moja stranka je Hrvatska”
Novoizabranom predsjedniku župan Zrilić poželio je da mu “čitav mandat bude uspješan i da ove krize koje su nas zahvatile prođu prije kraja njegovog mandata”.
– Naše je područje do sada bilo prosperitetno i nadam se da će tako biti i ubuduće, i naravno da smo konstatirali da su naši uspjesi i uspjesi predsjednika te da su uspjesi predsjednika i naši uspjesi, rekao je župan Zrilić.
– Iskoristili smo priliku da prezentiramo predsjedniku sadašnji i budući trenutak Grada Zadra i da mu preporučimo neke buduće projekte na kojima ćemo, nadam se, vrlo uspješno surađivati, kazao je novinarima gradonačelnik Vrančić.
– Drago mi je da sam ostvario ovako dobar rezultat u Zadru, odgovorio je Josipović na upit novinara da komentira činjenicu da je u gradu u kojem pobjeđuje HDZ osvojio 65 posto glasova.
– Ponosan sam na taj rezultat. Ali, izbori su završili i sada treba raditi. Potpuno je svejedno tko je za koga glasovao u prvom ili drugom krugu. Dužnost nam je da surađujemo, posebno s obzirom na ustavnu ulogu Predsjednika Republike. Predsjednik Republike ne smije biti vođen stranačkim interesima. Ima svoj svjetonazor, to je jasno, ali politička pripadnost više ne smije igrati nikakvu ulogu. Od izbora, moja stranka je Hrvatska, poručio je.
“Osuđeni na suradnju”
Odgovarajući na pitanje novina vezano uz odnos Hrvatske i Srbije, Josipović je poručio kako „smo svi u regiji osuđeni na suradnju”.
– Trebamo suradnju, trebamo dobre odnose, i zbog nacionalne sigurnosti i zbog razvoja ekonomije te vjerujem da ćemo vrlo brzo krenuti u jednu uzlaznu fazu suradnje svih država u regiji, pa i sa Srbijom, istaknuo je.
Na novinarski upit o tome bi li prihvatio pokroviteljstvo nad održavanjem Sinjske alke, novoizabrani predsjednik je odgovorio kako će taj zahtjev, kada ga dobije, razmotriti vrednujući činjenicu da je Sinjska alka kulturna i povijesna manifestacija po kojoj je prepoznatljiva, ne samo Sinjska krajina, već i čitava Hrvatska.


Vrančić: Josipović je i moj predsajednik


– Završila je predizborna kampanja, završili su izbori, izabran je Ivo Josipović, i u našoj županiji i u našem gradu, s većinskim brojem glasova. Ivo Josipović je sada predsjednik svih građana Hrvatske pa tako i moj predsjednik, moj osobno na građanskoj razini, a kad govorimo o službenoj razini mene kao gradonačelnika s predsjednikom, već smo razgovarali o suradnji i tako ćemo i ubuduće. Ja mislim da su to temelji moderne demokracije i da je Hrvatska moderna demokratska država, odgovorio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić na novinarsku primjedbu kako je u drugom krugu izbora izrazio potporu Josipovićevom protukandidatu Milanu Bandiću.




Predsjednik na kavi


Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici Ivo Josipović kavu je popio na terasi kafića „Lovre” na Narodnom trgu u društvu gradonačelnika Vrančića, župana Zrilića te zamjenika gradonačelnika Darka Kasapa i Dražena Grgurovića. Novoizabrani predsjednik u razgovoru se zadržao s vijećnicima SDP-a Željkom Mikinom, Omerkom Šarić, Sabinom Galsovac, Željkom Ivančevićem, Nikolom Turčinovim, Nevenom Petani i drugim članovima stranke te s građanima koji su se zatekli na jutarnjoj kavi.