Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Održana prva degustacija buteljiranih vina Zadarske županije

Autor: Ante Vidović

22.01.2010. 23:00
Održana prva degustacija buteljiranih vina Zadarske županije

Foto: Tomislav JERAK



Danas ovdje imamo trinaest vina od šest vinara. Ako oni ne uspiju, onda će Ravni kotari ponovno postati mjesto gdje se proizvodi samo sirovina. Ako oni uspiju za dvije godine u Zadarskoj županiji imat ćemo dvadeset, a za tri četrdeset, pedeset vinara. Mi te ljude trebamo povezati s našim ugostiteljima, povezati proizvođače i potrošače. Zato smo ovdje i pozvali domaće ugostitelje da degustiraju njihova vina, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić
Jučer je u VIP salonu dvorane na Višnjiku održana degustacija buteljiranih vina Zadarske županije, a sve u sklopu 13. stankovačke degustacije ravnokotarskih vina. Vina su degustirali eminentni zadarski ugostitelji, a na njihovom stolu našlo se trinaest najboljih vina s vinske karte Zadarske županije. Riječ je o vinima Cabernet Sauvignon, Crljenak, Cuvée, Syrah Mladena Anića iz Smilčića, zatim Merlot, Vranac i Cabernet Sauvignon Denisa Rake s otoka Paga, Tomislav i Cabernet Sauvignon Šime Škaulja iz Nadina, Nadinska Rana Željka Vrsaljka također iz Nadina, Trebbiano Toscano Zlatka Kaštelanca iz Polače i Krešimir Krešimira Dražine iz Pristega.
Nekoliko stotina ljudi došlo je jučer u VIP salonu dvorane na Višnjiku kako bi vidjeli i što je važnije probali najbolje s vinske karte Ravnih kotara. Među njima su bili i saborski zastupnici Ivo Grbić, Branko Kutija i Nevenka Marinović, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, dogradonačelnici Zadra Darko Kasap i Dražen Grgurević, zadarski župan Stipe Zrilić te brojni drugi ugledni gosti. Stankovčani su svojom vinskom organizacijom zapalili Zadar pa nije ni čudo što su prvi aktivirali protupožarni alarm na Višnjiku.
– Prije trinaest godina došli smo na spontanu ideju da krenemo u organizaciju ravnokotarskih vinskih manifestacija, a sve s ciljem da se u Ravnim kotarima počnu proizvoditi stolna, kvalitetna i vrhunska vina i da s rušimo priču koja se pedeset godina pričala, a to je da se u Ravnim kotarima ne može proizvoditi vino. Cilj smo ostvarili, ali misija još nije završena, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić i nastavio:
– Danas ovdje imamo trinaest vina od šest vinara. Ako oni ne uspiju, onda će Ravni kotari ponovno postati mjesto gdje se proizvodi samo sirovina. Ako oni uspiju za dvije godine u Zadarskoj županiji imat ćemo dvadeset, a za tri četrdeset, pedeset vinara. Mi te ljude trebamo povezati s našim ugostiteljima, povezati proizvođače i potrošače. Zato smo ovdje i pozvali domaće ugostitelje da degustiraju njihova vina.
Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.
– Poštujem sve što je napravljeno u podizanju vinograda i promociji vina. Drago mi je što je ova manifestacija održana u Zadru i da će nam vinari iz Ravnih kotara pokazati do kojih su rezultata došli u zadnjih deset godina.
Zadarski župan Stipe Zrilić podsjetio je kako Zadarska županija i njeni vinari sudjeluju na sajmu u Virovitici. Zrilić je još dodao kako Zadarska županija ima veliki poljoprivredne površine što predstavlja izniman potencijal za budućnost.
Dodajmo kako degustaciju organiziraju Općina Stankovci, Grad Zadar i Zadarska županija uz suorganizaciju TZ Zadarske županije, TZ Zadar, TZ Benkovac, Gospodarsku komoru Zadar i HZPSS Zadarske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.


OCJENJUJE SE 114 VINA


Program 13. stankovačke degustacije ravnokotarskih vina
Danas se u Stankovcima održava degustacija otvorenih vina. Na degustaciju je prijavljeno čak 114 vina od čega 63 crna i 51 bijelo. Program 13. stankovačke degustacije ravnokotarskih vina je sljedeći:
12 – 14 sati – Radio emisija na Hrvatskom radiju Radio Zadar
15 sati – Obilježavanje početka rezidbe vinograda u vinogradu Mladena Dubravice
17 sati – Početak degustacije u Općini Stankovci
19 sati – Proglašenje pobjednika
20 sati – Zabavni program