Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pravom obranom iznenaditi

Autor: Andrija Dešpoja

22.01.2010. 23:00
Pravom obranom iznenaditi

Foto: Sebastian GOVORČIN



Obrambeno moramo ponoviti pristup koji smo imali u tim našim prvim utakmicama kad smo uspijevali sve svoje protivnike ostaviti ispod 70 poena – kazao je Plantak
Nakon lošeg ulaza u nastavak prvenstva u kojem su Puntamičani ubilježili dva poraza od Šibenika na Baldekinu i Trogira u Jazinama pred igračima Nevena Plantaka je još jedan težak ispit i to večeras na Gripama protiv Splita. Splićani su u prvom dijelu, tj. točnije u 3. kolu ostali “kratkih rukava” u Jazinama i sigurno će biti vrlo motivirani uzvratiti za taj poraz. Boris Kurtović, trener Splita, za razliku od tog prvog dvoboja imao je neke izmjene u svojoj momčadi pa tako više nije stanovnik Splita jedan od najperspektivnijih hrvatskih centara Mario Delaš, dok su se uspjeli pojačati na vanjskim pozicijama angažiranjem opasnog šutera Ivana Mimice. No, tko god da igra Borik-Puntamika ima svoje motive u ovoj utakmici u kojoj sigurno imaju manje za izgubiti nego dobiti. Ta činjenica nije razlog da se ne pokuša i drugi put ove sezone zaskočiti Splićane dobrom igrom, prije svega u obrani i na kraju čak uzeti bodove. Takav scenarij bio bih pravi melem za rane koje su otvorene u Šibeniku i u prošlom kolu od Trogira u Jazinama.
– Prije svega, treba istaknuti kako je Split veliki favorit u ovoj utakmici što potvrđuje njihova kvaliteta rostera, a i igra im se digla u odnosu na početak sezone kad su se faktički još tražili. Prodali su Delaša u Žalgiris i moje mišljenje kao i drugih košarkaških stručnjaka da oni nisu izgubili na kvaliteti igre odlaskom Delaša. Pokazalo se kroz dosadašnji dio sezone da im je puno bolje funkcionirala centarska suradnja između Sobina i Macure tako da su po tom pitanju i dalje vrlo snažni. Veliki plus im je angažman Mimice, kojeg smo dobro upoznali prošle sezone kad je u dresu Šibenika bio najbolji strijelac lige i jedan od najzaslužnijih za što je Šibenik ušao u Ligu za prvaka – izanalizirao je Plantak malo sastav Splita i okrenuo se svojim igračima koji nisu odradili prethodne dvije utakmice na onoj razini koju su prikazivali u prvom dijelu sezone.
– Iako smo odigrali ispod onog što smo znali prikazivati ove sezone ne mogu biti zajedljiv i prozivati igrače koji su shvatili da su odigrali loše, pogotovo u obrani i cijeli tjedan smo radili na ispravljanju grešaka. Obrambeno moramo ponoviti pristup koji smo imali u tim našim prvim utakmicama kad smo uspijevali sve svoje protivnike ostaviti ispod 70 poena. Ne mogu zamjeriti igračima kad se izgubi od puno kvalitetnije momčadi kao što je Trogir, ali da ima mjesta za ispravak to je sigurno.
Ne mazi vas raspored do kraja regularnog dijela, trebat će mnogo energije i živaca da se na kraju ostane u prvoligaškom rangu.
– Imamo težak raspored i iz ove kože se ne može. Znali smo da će tako biti i početak sezone je bio više nego dobar u odnosu na sve najave prije početka i na kraju krajeva u odnosu na našu realnost koja govori da imamo vrlo mlad i neiskusan kadar koji je sklon oscilacijama. To se dobro pokazalo u ova dva zadnja naša ogleda. Ne možemo biti nezadovoljni dosad učinjenim, a sigurno ćemo i unatoč ovako teškom rasporedu smoći snage skupljati bodove s kojima ćemo se svaki put sve više biti bliže našem jedinom cilju, a to je očuvanje prvoligaškog statusa. Za neke druge priče vezane za Ligu za prvaka možemo spominjati u narednim sezonama kad bi ova momčad ako ostane na okupu mogla dovoljno stasati i sazrijeti za korak više. Do tada se borimo s ovim što imamo i nadam se da će to biti dovoljno da se i sljedeće sezone nađemo u ovom društvu – kazao je Plantak.
Jeste li konačno kompletni?
– Nismo bili kompletni cijelu sezonu, pa nećemo ni protiv Splita. Šime Olivari izgleda neće ni ovaj put nastupiti, jer još nije zaliječio svoju ozljedu skočnog zgloba ikao je počeo s treninzima. Imamo određenih problema s Antom Devićem koji se požalio na slabost, no vjerojatno bi trebao biti spreman – za kraj je kazao Plantak.


A-1 LIGA KOŠARKAŠA


Raspored 12. kola: Split – Borik-Puntamika (18), Trogir – Dubrava, Svjetlost – Dubrovnik, Šibenik – VROS Darda, Kaštel gal. – Zabok.