Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mali umjetnici oživjeli Kneževu palaču

22.01.2012. 23:00
Mali umjetnici oživjeli Kneževu palaču


Radi se o neobičnoj izložbi koja odgovara veselom dječjem svijetu, a odrasle vraća u neka vremena kad su i sami bili veseliji i razigraniji


Kad se Kneževu  palaču ispuni kreativnim dječjim radovima i veselim smijehom, uz puno bombona, dobije se “Magična palača”. To je ujedno i naziv  najnovije izložbe likovnih radova djece predškolske dobi otvorene danas u Kneževoj palači. Radi se o neobičnoj izložbi koja odgovara veselom dječjem svijetu, a odrasle vraća u neka vremena kad su i sami bili veseliji i razigraniji.
Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar pojasnila je kako je “Magična palača Izlučna izložba za 13. međunarodno natjecanje stvaralačkih radova djece predškolske dobi u kojoj sudjeluju djeca iz šest europskih država: Češka, Mađarska, Poljska, Njemačka, Rumunjska, Srbija, a ove godine po prvi puta uključila se i Hrvatska.
– Zadarska županija dobila je poziv od Trnavske regije iz Slovačke za uključivanje u međunarodnu suradnju pri organizaciji izložbe likovnih radova djece predškolske dobi, od tri do sedam godina. Glavni organizator je Kulturni centar Žitnog otoka, rekla je Peroš. Kako se radi o projektu koji pretpostavlja suradnju institucija i različitih udruga na izložbi “Magična palača” uz Narodni muzej surađivao je i Grad Zadar, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru, Kazalište lutaka Zadar, Udruga Creativa Zadar te dječji vrtići Zadarske županije. Peroš je naglasila kako je cilj suradnja i partnerstvo većih i manjih organizacija iz različitih regija s ciljem otvaranja što većeg prostora za poticanje dječje kreativnosti u ranoj dobi, ali i povezanost sudionika s lokalnim i regionalnim vlastima te poslovnim i znanstvenim sektorom kao preduvjet za učinkovito korištenje fondova Europske Unije.
Nekoliko riječi na otvorenju rekla je i Dijana Nenadić Bilan, predstojnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja:
– Ova izložba potvrđuje kako je kreativnost osnovna potreba djeteta, odnosno da je kreativnost temeljni izraz svakog djeteta, istaknuvši kako su odrasli oni koji trebaju prepoznati djetetovu potrebu za kreativnim izražavanjem.
S njom se složila i Edita Tošić predsjednica Udruge odgojitelja predškolske djece “Maraška” naglasivši važnost odgojitelja u poticanju dječje kreativnosti.
Vrhunac projekta bit će izdavanje kataloga u izdanju Kulturnog centra Žitni Otok na tri jezika u kojem će biti predstavljeni izabrani radovi malih umjetnika. Završna izložba održat će se u svibnju 2012. godine u prostoru Muzeja Žitnog Otoka u gradu Dunajska Streda u Slovačkoj. Od stotinjak radova koliko su djeca izradila iz Zadra i Zadarske županije u Slovačku na izložbu otputovat će šest radova na završno natjecanje, a 50 njih postavljeno je u Kneževoj palači. Na izložbi su predstavljeni i radovi djece koja nisu obuhvaćena predškolskim odgojem, a koje su izradili na radionici Udruge odgojitelja predškolske djece “Maraška”.
Izložbu u Kneževoj palači otvorio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić uputivši poziv svim građanima da posjete ovu izložbu i prisjete se kako je to biti dijete.
Valentina MLAĐEN