Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Paški trokut – misterij ili tek prirodni fenomen?

22.01.2012. 23:00
Paški trokut – misterij ili tek prirodni fenomen?


Prema izmjeri koju je napravio Zdenko Grbavac, Paški trokut je istokračan, veličine 32x32x32 metara. Na svakoj stranici trokuta nalaze se neobične rupe duboke trideset centimetara. Nakon kratkog televizijskog priloga i nakon dva novinska članka o pronalasku neobične tvorevine na Tustom čelu, ta tvorevina je dobila naziv Paški trokut
Paški trokut, kako se naziva megalitski otisak na brdu Tusto čelo na Pagu, otkriven je 9. svibnja 1999. godine. O toj neobičnoj tvorevini u otočnom kamenjaru napisano je nekoliko knjiga, alternativnih radova, spominje se na desetak tisuća internetskih stranica, dio je Wikipedije, ali u Pagu taj fenomen nikada nije iskorišten za turističku promidžbu. U Pagu se turiste ne upućuje prema Paškom trokutu, a ne spominje ga se ni u promidžbenim materijalima koji se dijele turistima.
U Pagu nema ni putokaza prema Tustom čelu i Paškom trokutu. Paški trokut je dijelom iskoristila Novalja. Uz cestu Prizna-Žigljen postavljen je smjerokaz, a do Paškog trokuta je uređena i makadamska cesta u duljini od 1.800 metara.
Neobične rupe na rubovima
No, u usporedbi sa zanimanjem koje je Paški trokut pobudio, sve je to malo. Prema nekim procjenama Paški trokut je posjetilo oko 150.000 turista iz cijelog svijeta, a većina je za taj fenomen, kako ga nazivaju jedni, ili kreaciju, kako ga nazivaju drugi, doznala slučajno – obilazeći internetske stranice ili zahvaljujući stranim turističkim agencijama koje nude razgledavanje Paškog trokuta. Mišljenja o Paškom trokutu u Pagu su različita i često oprečna. Jedni smatraju da je Paški trokut obična prirodna pojava koju ne treba koristiti za turističku promidžbu, dok drugi drže da je Paški trokut zanimljiv fenomen kojega bi se moralo koristiti za turističku promidžbu. Prvih je očito više. Ima i onih koji smatraju da je svejedno što je i kako je nastao Paški trokut te kako bi trebalo iskoristiti to što postoje turisti koje ga žele vidjeti. Paški trokut su istraživali mnogi, od ufologa do geologa i paleontologa. Dolazili su istraživači amateri i znanstvenici kako bi se utvrdilo kako je nastao i kakvo značenje imaju rupe na njegovim rubovima koje neodoljivo podsjećaju na rupe potrebne za postavljanje neke velike konstrukcije. Ipak, ni trinaest godina nakon što je otkriven, nitko nije objasnio kako je usred oštrog kamenjara, na nepristupačnom mjestu do kojeg se ne može doći nikakvim vozilom, pa se dakle ne može dovesti ni bilo kakav stoj, nastala tvorevina u obliku trokuta unutar kojeg se nalazi kamenje posve drugačije od onog koje ga okružuje i koja je svjetlija od okolnog područja. Paški trokut otkrio je Zdenko Grbavac, geodet iz Zadra.
– Na tom sam području obavljao posao geodetske izmjere radi gradnje kamenoloma. U jednom trenutku smo sin i ja uočili da je na jednom mjestu kamenje svjetlije nego na okolnom području i da se ono nalazi u jednom pravilnom obliku. Malo smo se udaljili i uočili da sve to ima oblik trokuta. Izmjerio sam trokut i doista bio iznenađen tom pravilnošću koja se pokazala i o tome sam obavijestio novinare, rekao je Zdenko Grbavac nedugo nakon pronalaska Paškog trokuta.
Dvije teorije o nastanku
Prema izmjeri koju je napravio Zdenko Grbavac, Paški trokut je istokračan, veličine 32x32x32 metara. Na svakoj stranici trokuta nalaze se neobične rupe duboke trideset centimetara. Nakon kratkog televizijskog priloga i nakon dva novinska članka o pronalasku neobične tvorevine na Tustom čelu, ta tvorevina je dobila naziv Paški trokut i doslovno preko noći postala senzacija. Na Tusto čelo su dolazili brojni znatiželjnici i s čuđenjem su promatrali trokutastu tvorevinu unutar koje je kamenje bilo drugačije od okolnog. Uokolo trokuta nalazilo se kamenje oštrih rubova i nepravilnog oblika, no kamenje unutar trokuta bilo je malo i okruglo. Istraživanjima je dokazano kako kamenje unutar trokuta, na onoj strani koja je bila izvan tla, nakon izlaganja ultraljubičastom svjetlu isijava crveno. Nažalost, mnogi su odnosili kamenje s Paškog trokuta, neki su ga navodno i prodavali i ono je nestalo. No, i danas, bez okruglog kamenja, Paški trokut je upadljivo svjetliji od okolnog kamenjara i lako je uočljiv. Uz Paški trokut su ostale i neobične rupe. Na Paškom trokutu su se provodila razna istraživanja, mjerila se radijacija tla, istraživalo se radio valovima do dubine od 30 metara, radili su se razni pokusi, no nitko nije objasnio što je Paški trokut. Kako nema znanstvenog objašnjenja, pojavile su se brojne teorije, a najčešće se spominju dvije. Po prvoj teoriji, koju zastupaju ufolozi, Paški trokut je posljedica spuštanja izvanzemaljske letjelice. Po drugoj teoriji Paški trokut je djelo visokorazvijene civilizacije koja je prije više desetaka tisuća godina postojala na Zemlji. Možda je Paški trokut doista samo prirodni fenomen, neobično djelo kiše i bure. No, što god bio, Paški trokut izaziva znatiželju i privlači brojne turiste.