Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zeleni ove sezone svima dragi gosti

22.01.2012. 23:00
Zeleni ove sezone svima dragi gosti


Ovosezonska garnitura zelenih nije ni blizu one lanjske koja bi ovakav Dubrovnik vjerojatno u njihovoj dvorani ostavila na minimalno 20 razlike


Porazi na gostovanjima košarkašima Sonik-Puntamike su ove sezone nešto sasvim normalno s  obzirom na mladu i neiskusnu momčad. Međutim,  kad se ode u goste momčadi  koja je u 13 kola tek jednom  uspjela nekoga pobijediti,  onda poraz ima sasvim  drukčiju težinu. Kad se k  tome još pridoda da su fenjeraši Dubrovčani utakmicu  priveli uspješnom kraju bez  ikakvih problema sa 15 viška  na svojoj strani (77:62), a  nisu mogli računati na usluge ponajboljeg dvojca  Čiklića i Došena, onda je  ovaj poraz još više za svaku  kritiku.
Troje je malo
Ovosezonska garnitura  zelenih nije ni blizu one lanjske koja bi ovakav Dubrovnik vjerojatno u njihovoj  dvorani ostavila na minimalno 20 razlike (za usporedbu  u Jazinama su Dubrovčani  poraženi sa 91:62) kao što su  to ove sezone činili mnogi u  ligi.
U momčadi trenera Nevena Plantaka ima dosta  neiskustva, tj. nema onih  igrača koji bi u trenucima  kad se lomi utakmica mogli  odlučiti jednim potezom ili  preuzeti na sebe odgovornost, kao što su to lani bili  Petani, Škifić ili Ružić. Iako  gledajući u roster ovosezonske Sonik-Puntamike nije to  toliko siromašna ili niskokvalitetna skupina igrača.
Momčad je dodatno tijekom  prvog dijela sezone itekako  pojačana solidnim rješenjima kao što su Vraneš, Ramljak i Dražović te perspektivni Jurlina koji pokriva poziciju zaštićenog godišta.  No, ove sezone sve se nekako vrti samo oko trojice  igrača Pešuta, Čakaruna i  Šarlije, dok ostatak  momčadi uspije tek tu i tamo  izaći iz učmalosti svojih niskih prosjeka. Ove sezone  kao da nema kapetana Jurjevića koji je jedino u onoj  utakmici protiv Zadra pokazao nešto iz svog repertoara. Ni lanjsko osvježenje  zelenih, Marić, ove sezone  ne pruža ni 20 posto onoga  od lani.
Propuštena prilika
 Sve u svemu, dojam je da  se moglo puno više u ovih 14  kola, pogotovo kad se vidi da  je razlika u kvaliteti od 4. do  11. mjesta skoro, pa i nevidljiva. Zato je ovakav poraz protiv momčadi koja je  uspjela tek pobijediti Alkara  u krizi u 6. kolu, a u ostalih  11 utakmica je inkasirala minus od 177 poena teško probavljiv. Ako se tome pridoda  oslabljenost domaćina, pa  odlazak na put u Dubrovnik  dan ranije, onda je teško objasniti “skidanje gaća” Puntamičana nakon samo 25 minuta utakmice koja je podcrtana kao jedna od najvažnijih u cijeloj sezoni.  Svjesni su bili u taboru zelenih da im pobjeda u Dubrovniku vrijedi barem četiri  boda, ako ne za proboj prema petom mjestu koje vodi u  Ligu za prvaka, onda u smislu osiguranja njima “svetog  cilja”, ostanka u ligi. Jer da su  uspjeli u toj nakani, onda bi  definitivno eliminirali Dubrovčane koji bi teško izašli  iz nove dubioze, a došli bi u  situaciju da pobjedom nad  Kvarnerom u sljedećem kolu  u Jazinama izbiju u ravnopravnu borbu za peto mjesto  koje vodi u Ligu za prvaka.  Ovako im vjerojatno predstoji ono što su lani srećom  izbjegli, mučna i negledljiva  Liga za ostanak u kojoj će  biti mnogo teških utakmica.  A tada će se tražiti ono što  im nedostaje cijelu sezonu  na gostovanjima, a to je “ono  ispod pojasa” što čini razliku  između pobjednika i gubitnika.