Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Elektra seli iz Foše u Žmiriće

Autor: Velimir Brkić

22.01.2013. 23:00
Elektra seli iz Foše u Žmiriće

Foto: Marin GOSPIĆ



Čim zadarsko Gradsko vijeće donese odluku o usvajanju UPU-a mješovite zone Vidikovac, krećemo u izradu projektne dokumentacije. Kamo sreće da to bude već do lokalnih izbora u mjesecu svibnju, kaže Tomislav Dražić, direktor Elektre Zadar


Grad Zadar objavio je javno nadmetanje za izradu Urbanističkog plana uređenja zone mješovite namjene Vidikovac. Izradu je zatražila Elektra Zadar, a Gradsko vijeće odobrilo.
– Riječ je o zemljištu površine 33.000 metara četvornih u vlasništvu zadarske Elektre. Zemljište se nalazi između dva semafora, onih na velikom raskrižju kod Plodina i onih kod bivše predvojničke na Putu Bokanjca, 200-tinjak metara jugozapadno od starog Elektrinog skladišta, kazao je dipl. inž. Tomislav Dražić, direktor Elektre Zadar.
Kako Elektra želi sa sadašnje lokacije u Ulici Dmitra Zvonimira na zadarskoj Foši preseliti na Žmiriće, od Grada je zatražila raspisivanje javnog nadmetanja za izradu UPU mješovite zone Vidikovac. Izradu plana procijenjenu na vrijednost 160.000 kuna plaća Elektra, a rok za dostavu ponuda je 5. veljače.
– Čim zadarsko Gradsko vijeće donese odluku o usvajanju UPU-a mješovite zone Vidikovac, krećemo u izradu projektne dokumentacije. Kamo sreće da to bude već do lokalnih izbora u mjesecu svibnju, zaželio je Dražić.
Odlazak Elektre iz Foše rasteretio bi i promet u samom gradu u koji svaki dan dolazi veliki broj ljudi i deseci automobila djelatnika Elektre.
– HEP će odmah po ishođenju sve potrebne dokumentacije, lokacijske dozvole i potvrde glavnog projekta na zemljištu na Žmirićima izgraditi novi Elektrin poslovni kompleks s potpunim uređenjem interijera i skladišta. Elektra će sa završetkom gradnje s Foše preseliti na Žmiriće, najavio je Tomislav Dražić.
Preseljenje Elektre s lokacije u Foši najavljeno je još prije desetak godina, od trenutka kada je Poglavarstvo Grada Zadra najavilo raspisivanje javnog natječaj za izradu Prostorno-programske studije područja od uvale Foša do šetališta Karma u Arbanasima.
Prethodno je multinacionalna kompanija Denisra Group iz Izraela HEP-u uputila pismo namjere u kojemu je izražena želja za kupnju poslovnog parka zadarske Elektre u Ulici kralja Dmitra Zvonimira. Izraelci bi izgradili višeetažni objekt od 14 tisuća kvadrata, a HEP bi na Žmirićima izgradio novi poslovni kompleks Elektre.
Podsjetimo, prema prvonagrađenom idejnom urbanističkom arhitektonskom rješenju za Ravnice iz 2008. godine, koje potpisuje arhitekt Nikola Bašić, Zadar bi u blizini Poluotoka, između ostalog, trebao dobiti dva manja hotela i to na području “bivše” Elektre i zgrade Zavoda za javno zdravstvo.


 NEKADAŠNJE ZEMLJIŠTE SUTOMIŠĆANA I PUNTAMIČANA




Elektra je u posjed zemljišta na Žmirićima površine 33.000 metara četvornih potrebnog za gradnju poslovnih objekata, došla još 1980. godine. Temeljem rješenja tadašnje zadarske Općinske uprave za imovinskopravne poslove bivša država je eksproprirala 22 parcele koje su bile u vlasništvu dvadesetak Zadrana podrijetlom iz Sutomišćice i Puntamike. Nakon višegodišnjeg imovinskopravnog spora sklopljen je međusobni sporazum nakon čega je Elektra po tržišnoj cijeni obeštetila vlasnike. Elektra je ostala u posjedu i ima u vlasništvu zemljište čija se vrijednost danas procjenjuje u milijunima eura.