Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Josipović: Dobit ćemo sve bitke za Hrvatsku!

Autor: Siniša Klarica

22.01.2013. 23:00
Josipović: Dobit ćemo sve bitke za Hrvatsku!

Foto: Zvonko KUCELIN



Najveći aplauz i počast doživio je operativni zapovjednik akcije general Ante Gotovina kojem se na spomen imena cijela sala ustala na noge, odavši poštovanje ne samo njegovom doprinosu u VRO Maslenica, nego i žrtvi koju je kao haški uznik podnio za istinu o Domovinskom ratu


Dvadeseta obljetnica akcije Maslenica obilježena je jučer svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru. Obljetnici prve velike vojno redarstvene operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu nazočio je cijeli državni vrh na čelu s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom Ivom Josipovićem. No najveći aplauz i počast doživio je operativni zapovjednik akcije general Ante Gotovina kojem se na spomen imena cijela sala ustala na noge, odavši poštovanje ne samo njegovom doprinosu u VRO Maslenica, nego i žrtvi koju je kao haški uznik podnio za istinu o Domovinskom ratu.
Milanović: Išli smo pravim putem
– Gospodine generale Gotovina, ovo je vaš dan više nego bilo koji drugi jer ovo je bio početak kraja rata. Akcija Maslenica kao i akcija na Miljevačkoj visoravni odredila je ono što će se događati kasnije. Hrvatska sloboda nije imala alternativu. Onaj koji je spreman dati i mali krug osnovnih sloboda radi sigurnosti, nije zaslužio slobodu. Hrvatski narod i njegovi branitelji toga su bili jako svjesni. Prije dva mjeseca bio je veliki dan za Hrvatsku. Ne samo zbog oslobađajućih presuda generalima, nego zbog toga što je čitav hrvatski narod to primio bez zluradosti i euforije, onako kako to rade civilizirane nacije. Tom presudom hrvatska država je oslobođena odgovornosti od toga da smo barbarska država i necivilizirano društvo. Nitko nam nije nijekao naša prava, ali su put do njih stavili pod veliki upitnik. No pokazali smo da su hrvatska država i njen narod išli pravim putem. Tim putem ćemo ići u Europu. To očekujemo i od drugih isto kao i ono što nas pripada u toj Europi, rekao je premijer Milanović, naglašavajući nadahnuto više sadašnjost i budućnost hrvatskog društva nego podsjećajući na događaje u zadarskom zaleđu od prije 20 godina.
Premijer Milanović je izjavio kako očekuje da se na ovim prostorima ne raspaljuju niske strasti kao proteklih 150 godina jer svi koji žive u okruženju pripadaju malim narodima i malim nacijama. No to je istovremeno i prostor u kojem hrvatski građani mogu ostvariti svoje samopoštovanje, no ne i oholost.
Leko: Domovinski rat kao najbolji učitelj
Više o samoj akciji govorio je domaćin, zadarski župan Stipe Zrilić. Zrilić je rekao da je cilj VRO Maslenica bio osloboditi zadarsko zaleđe, Novsko ždrilo i Zračnu luka Zadar, a time i suzbiti mogućnost da se Hrvatska podijeli na dva dijela. Maslenica nije bila najveća operacija HV-a u Domovinskom ratu, ali kaže Zrilić, sigurno je bila jedna od najvećih jer se pokazalo i neprijatelju i cijelom svijetu da Hrvatska neće trpjeti okupaciju svog teritorija. No ta sloboda, kaže Zrilić, nije samo pravo na vlastiti teritorijalni integritet već i pravo na vlastiti identitet.
Na doprinosu hrvatskih branitelja u VRO Maslenica zahvalio je predsjednik Sabora Josip Leko. Maslenica je, kaže Leko, pokazala svim hrvatskim građanima nadu u bolji život u zajednici koja se zove Republika Hrvatska.
– Po svojoj odlučnosti, Maslenica je bila recept za sve buduće oslobodilačke operacije. Hrvatski branitelji časno su i odgovorno branili svoju zemlju, a zato je došla i potvrda u obliku nedavnih oslobađajućih presuda u Den Haagu. Domovinski rat pokazao se kao najbolji učitelj za hrvatsku budućnost, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.
Josipović: Danas nas čekaju neki drugi izazovi
Predsjednik Ivo Josipović rekao je da se ovih dana sjećamo ponosa, uspjeha, odlučnosti i domoljublja, ali ga se najviše dojmila scena iz dokumentarnog filma Bernarda Kotlara “Ne zaboravimo nikad” u kojem general Gotovina iz ruke pušta bijelu golubicu mira.
– Gospodine generale, vi ste vodili ovu akciju i postavši simbol pobjede u Domovinskom ratu. Golubica koju ste pustili govori da je rat danas zaista završio, ali da su pred nama neke druge bitke. I te ćemo bitke dobiti. Dobit ćemo bitke za Hrvatsku koja svojim građanima nudi bolji i siguran život. Bit će to Hrvatska u kojoj će svi imati svoj kruh i u kojoj će svi raditi. Danas nas čekaju neki drugi izazovi. Slobodu smo izborili jer vi hrvatski branitelji niste štedjeli svoje živote u obrani domovine. Nova generacija ima zadaću učiniti Hrvatsku uspješnom. Dvadeset godina nakon akcije uvjeren sam da je Hrvatska bolja država. I ima snage i potencijala da bude faktor u Europi i svijetu. No prije toga moramo učiniti našu domovinu zemljom mira, uspješnosti i demokracije i pravde. Neki možda i sumnjaju u to, ali ja ne sumnjam bez obzira na dnevna politička događanja. Najvažnije je da imamo institucije kroz koje provodimo različitosti, ali i nalazimo rješenja. Prilika je to i da se u okruženju potvrdimo kao faktor mira. Ako to kažem, ne mislim da sam pred sebe stavio neku preveliku zadaću. No Hrvatska još nije pravedna država. Još postoje repovi rata i privatizacije i onih koji misle da na račun drugih mogu steći bogatstva. Još uvijek ima onih koji ne misle da njihovi susjedi gladuju i nemaju radno mjesto i da njihova djeca ne mogu ići u školu. No toga će biti sve manje i Hrvatska će sasvim sigurno biti pravedna država, rekao je predsjednik Josipović zahvaljujući hrvatskim braniteljima na slobodi i da svi uživaju u pravednoj i dobroj Hrvatskoj.
Svečanost su uveličali klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj i orkestar Oružanih snaga RH koji su izveli nekoliko domoljubnih pjesama. Svečanosti u HNK Zadar nazočili su i ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred, načelnik Glavnog stožera OSR gen. Pukovnik Drago Lovrić.


 NE ZABORAVIMO NIKAD




Svečana akademija počela je projekcijom dokumentarca Bernarda Kotlara “Ne zaboravimo nikad”. Kotlar je kao i deset godina ranije u svom prvom multimedijskom uratku Maslenica 2003. spojio ratne fotografije i tadašnja TV izvješća o akciji Maslenica. To prilikom podsjetio je i na događaje nakon završetka akcije, posebice na ponovno premoštenje Novskog ždrila pontonskim mostom te početak radova na gradnji novog Masleničkog mosta.


 U PRVA TRI DANA AKCIJE POGINULO 19 BRANITELJA


U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No u snažnim napadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.