Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Maslenica viđena očima djece i mladih

Autor: Valentina Mlađen

22.01.2013. 23:00
Maslenica viđena očima djece i mladih

Foto: Zvonko KUCELIN



Ono što vi, koji se tada još niste ni rodili, morate znate jest da bez žrtve onih koji su za nas bili spremni dati i svoj život mi danas ne bismo imali svoju slobodu, rekao je župan Stipe Zrilić učenicima


U Kazalištu lutaka Zadar jučer je održano predstavljanje onoga što vojno redarstvena akcija Maslenica znači u mašti djece i mladih. Tako su se likovnim i literarnim djelima obilježavanju 20. obljetnice VRA Maselnice pridružile i nove generacije.
U foyeru kazališta otvorena je izložba radova učenika na temu Maslenice koji su izabrani kao najbolji na likovnom i literarnom natječaju koji je u osnovnim i srednjim školama organizirala Zadarska županija. Svima njima obratio se i zahvalio zadarski župan Stipe Zrilić.
– Osim 20. obljetnice Malenice ove godine obilježavamo i 20 godina od nastanka Zadarske županije. Dakle, godina 1993. bila je izuzetno važna, a u vojnom smislu i izuzetno teška godina za nas. Ono što vi, koji se tada još niste ni rodili, morate znate jest da bez žrtve onih koji su za nas bili spremni dati i svoj život mi danas ne bismo imali svoju slobodu, rekao je župan učenicima.
U sklopu programa učenica Emanuela Kero pročitala je svoj nagrađeni rad “U spomen braniteljima”, a istaknuto je i kako je ovo prvi ovakav natječaj, ali ne i posljednji.
U drugom dijelu programa predstavljen je projekt Transmedia Maslenica. Radi se o prvoj kreativnoj radionici trans – medijalnog pripovijedanja za srednjoškolce u suradnji sa Zadarskom županijom. Krajnji cilj projekta je pokrenuti kontinuirani arhiv na temu “Maslenica” gdje će se sakupljati i izmjenjivati fotografije, snimke, glazba, uspomene, priče, anegdote, karte i slični sadržaji.
U radionicama je sudjelovalo 13 srednjoškolaca koji su tijekom dva kreativna vikenda upoznali Maslenicu, snimali, intervjuirali, bilježili te na kraju osmislili WEB platformu koja će se i dalje nadopunjavati.
– U razgovoru s Ivanom Šimunićem iz Županije razmišljali smo kako pristupiti ovoj temi, treba li snimiti film ili napraviti nešto drugo. Odlučili smo se pristupiti Maslenici na jedan sasvim novi način pristupačniji mladima i mislim da smo u ideji uspjeli, rekao je Sergej Stanojkovski voditelj projekta.
Da su učenici bili zaista uspješni pokazali su i tijekom prikazivanja trailera za film o Maslenici, ali i kroz nekoliko isječaka iz intervjua koje su obavili, između ostaloga i s novinarkom Davorkom Mezić te sadašnjim dogradonačelnikom, tada doktorom u sanitetu Draženom Grgurovićem.
Učenicima je kratko predavanje na temu kontinuiteta velikosrpske politike kroz vrijeme održao Ante Nazor dajući im kratki povijesni pregled te politike.
Nagrađeni u natječaju kao i sudionici projekta Transmedia Maslenica, zajedno sa svojim mentorima, nagrađeni su prigodnim nagradama te su im uručene zahvalnice.