Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Na Velebitu snijeg i led

Autor: Luka Perić

22.01.2013. 23:00
Na Velebitu snijeg i led

Foto: Ivo MOROVIĆ



Nekoliko ekipa entuzijasta dočekalo je ovih dana priliku da još jednom otkriju ljepotu Velebita pod debelim snježnim pokrivačem. Fotograf Ivo Morović tako nam je poslao fotografiju sa Sv. Brda, 1751 metar visokog vrha s kojeg pogled puca na Ravne kotare i zadarski arhipelag. Križ okovan ledom najbolji je svjedok onog što se gore događa – niskih temperature, snijega i bure koji stvaraju uvjete slične onima na Himalaji.
Upravo je s tom planinom hrvatski alpinist Stipe Božić jednom usporedio Sv. Brdo u trenucima kada bura nosi snijeg. Jutarnje temperature ovom su prilikom bile nešto više, jutarnja oko -10 a dnevna već “prihvatljivih” -5.
– Uvijek ima zanesenjaka koje sretnemo na planini, to nam je ispušni ventil i mjesto na kojem se uvijek pronađemo. Napraviti pravu fotografiju, doživjeti opasnost i porast adrenalina, to je ono što nas uvijek privlači nazad, kaže Morović.
A ovdje adrenalin nije teško povisiti. Radi se o iznimno opasnom mjestu, na kojem su prije sedam godina živote izgubila trojica splitskih planinara. Međutim, i tada bi njihovi životi bili spašeni da su imali svu propisanu opremu i pridržavali se “zakona planine”. Zbog toga zadarski planinari na put ne kreću bez kompletne opreme, cepina, dereza, tople odjeće…
Uživati u Velebitu mogu i oni koji nemaju želju za avanturama i probijanjem granica. Iz Starigrada-Paklenice moguće je krenuti u jeep safari kojim vlasnik agencije Marin Marasović znatiželjnike vozi na velebitske vrhove.