Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ove godine i puhanje stakla iz cijevi

Autor: Ante Rogić

22.01.2013. 23:00
Ove godine i puhanje stakla iz cijevi

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Uz tradicionalne radionice ove godine ćemo imati puhanje stakla na plameniku, ali iz cijevi koje će demonstrirati Ivanka Pašalić, najavio je ravnatelj Fadić istaknuvši kako će tijekom cijele večeri koncert renesansne glazbe će imati zadarski trio “Cobbler Renesta String”.
Ravnatelj Muzeja antičkog stakla dr. sc. Ivo Fadić predstavio je danas program kojim će ovaj zadarski muzej sudjelovati u Noći muzeja 2013.
Sutra, dan uoči manifestacije u MAS-u će se održati predstavljanje knjige “Avantura u muzejima / Vodič kroz najzanimljivije hrvatske muzeje”, autorica Irene Jukić Pranjić i Jelene Bračun Filipović. Uvertira je to u događanja koja nas čekaju preksutra, od 18 do 1 sati iza ponoći, kada će građani krenuti u obilazak zadarskih muzeja. Uz najavljeni program sve posjetitelje Muzeja antičkog stakla očekuje i bogata lutrija, kao i popust na muzejske suvenire od 20 posto. Izvlačenje lutrije, točno u ponoć tradicionalno vodi Tamara Šoletić.
– Ovo je četvrta godina da Muzej antičkog stakla sudjeluje u Noći muzeja. Knjiga koja će se predstaviti uoči manifestacije donosi izbor od 30 hrvatskih muzeja, među kojima je i naš muzej. Publikacija je namijenjena školama, kako osnovnim tako i srednjim, a primarno školskim ravnateljima i pedagozima, kako bi na izletima kroz Hrvatsku znali lakše pronaći neki muzej, najavio je ravnatelj Fadić današnje predstavljanje. Sutra nas, pak, od 18 sati očekuju radionice, izložbe, koncert i lutrija. Marko Štefanec i bojan Podhraški prezentirat će puhanje stakla, a Antonija Gospić će demonstrirati izradu staklenog nakita na plameniku.
– Uz tradicionalne radionice ove godine ćemo imati puhanje stakla na plameniku, ali iz cijevi koje će demonstrirati Ivanka Pašalić, najavio je ravnatelj Fadić istaknuvši kako će tijekom cijele večeri koncert renesansne glazbe će imati zadarski trio “Cobbler Renesta String”. Uz navedeno, u 20 sati će se otvoriti dvije izložbe – “50 godina Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru”, te “Iluminacije, arheološki crteži Krešimira Rončevića” – Arheološki muzej u Zagrebu”. R
ončević je svoju karijeru počeo u Zadru još davne 1969.
– Počeo sam na zadarskom području, točnije u Ninu na istraživanju Sv. Križa. Preko Mate Suića sam dosta radio u Zadru, primjerice na Forumu i Donatu, ali i u okolnim mjestima. Kad je on otišao u mirovinu ja sam se orijentirao na Slavoniju. U to vrijeme ta profesija crtanja nije postojala. Arheološki crtež je jako zahtjevan. Obično se kod arheoloških nalaza nađu samo fragmenti, zbog toga je važno da se zna dobro rekonstruirati, istaknuo je Rončević napomenuvši kako je u početku radio na terenu, a poslije studijski. Kaže kako za svaki crtež se točno zna kad je nastao, a vjeruje kako će izložba i katalog koji ju prati biti jako zanimljivi.
– Ako je arheološka publikacija napisana samo za arheologa, onda je ona promašaj.