Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Paški vatrogasci gase – poplave

Autor: Velimir Brkić

22.01.2013. 23:00
Paški vatrogasci gase – poplave


Burna noć i dan za paške vatrogasce, Pag je jučer i prekjučer doživio pravi potop. Zbog obilne kiše vatrogasci su odradili petnaestak intervencija a pozivi nisu prestajali. Visina štete se utvrđuje.
– Najugroženiji su objekti od marketa prema ambulanti, rekao je Šime Vičević, zapovjednik DVD-a Pag, jednog od rijetkih vatrogasnih društva u županiji koje cijelu godinu ima organizirano dežurstvo.
Paški vatrogasci su nakon desetine prošlogodišnjih intervencija na gašenju požara najgori dan proživjeli u spašavanju imovine Pažana od vode.
– Odmah po prvom pozivu izašli smo na intervenciju ispumpavanja vode. Spašavamo on što je najvažnije, a to su ljudski životi i imovina. Molimo građane za strpljenje, poručio je Vičević.
Zbog velikih kiša sa učestalim prolomima oblaka, poplavljene su ceste i objeki, “izbačeni” su i šahtovi, a velike teškoće nastaju i u prometu zbog vode na prometnicama. A kako kiša ni jučer nije proradile su i vrulje.
– Pag se nalazi u kotlini Gornjeg i Donjeg brda, sve padaline slijevaju se izravno u grad. Sličan slučaj je i u susjednoj Novalji koji su u posljednja dva dana imali čak dvostruko više intervencija od nas, kazao je Vičević.
Dobrovoljno vatrogasno društvo Pag utemeljeno je 1935 godine. Ima oko 40 vatrogasaca u operativnoj jedinici, a među dragovoljcima su i četiri profesionalca. U Vatrogasnom domu na Julovici, kaže, nalazi  garaža za vatrogasna vozila, skladišni prostor za vatrogasnu opremu, ured za dežurstva i prostorija za boravak vatrogasaca.
– Paški vatrogasci mogu u roku od samo nekoliko minuta od dojave o požaru, poplavi ili prometnoj nesreći krenuti na intervenciju, podsjetio je.
Svi uključeni u paški sustav obrane od poplava su svoj posao odradili dobro.
– Vatrogasci su u ovim poplavama odradili vrhunski posao i ovim im se putem zahvaljujem. Štoviše, zahvaljujući županijskoj Vatrogasnoj zajednici mnogo je snaga i iz ostalih dijelova županije bili spremno za dolazak u pomoć, teren, prvenstveno vatrogasci JVP Zadar, zaključio je Šime Vičević.