Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vinski dom spreman za fondove EU

22.01.2014. 23:00
Vinski dom spreman za fondove EU


Šampion 17. po redu degustacije vina u Stankovcima je Merlot, a tko ga je proizveo saznat ćemo na velikoj fešti i svečanoj dodjeli nagrada i priznanja ove subote u Stankovcima.
Odluka o pobjedniku
Ove godine su na ocjenjivanje stigla 144 uzorka vina iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. U veliko finale u borbu za titulu šampiona ušla su izjednačena četiri crna vina s osamdeset i šest bodova. Odluka o pobjedniku vagala se između Merlota i Cyraha, a pobjedu je prema objektivnom mišljenju svih članova ocjenjivačke komisije, njih deset, odnio Merlot.
Stankovačka degustacija vina druga je manifestacija u Zadarskoj županiji, s čijom organizacijom su u Općini Stankovci počeli odmah nakon degustacije vina u Polači. Sedamnaest godina degustacije imalo je značajan utjecaj ne educiranje vinara što se odrazilo kroz fantastičan porast kvalitete vina. Prošao se mukotrpan put od kvasine do vrhunskih vina iz ekoproizvodnje s markicom koja na tržištu traže svoj put do kupaca. Danas se u Stankovcima govori o inicijativama koje dolaze iz javnog i privatnog sektora. Iz privatnog stižu vijesti o vinarima koji očekuju markice za svoja vina koja će se već ove sezone nuditi stranim turistima, dok u javnom sektoru užurbano rade na vinskom domu. Načelnik Općine Stankovci Željko Baradić prezadovoljan je pristiglim brojem uzoraka za ovogodišnju degustaciju.
Sve veći interes
– Iznenadio nas je odaziv vinara za sudjelovanje na našoj degustaciji, osobito jer se nigdje u medijima nismo oglašavali ni najavljivali njeno skoro održavanje. Interes je bio toliki da jednostavno nismo stigli obaviti kemijsku analizu jer smo mi jedni od rijetkih koji još uvijek rade kemijsku analizu. Očigledno je da su se ljudi naučili na Stankovce i da znaju da se ovdje u siječnju održava degustacija vina. Ljudi su se javljali od Promine do Paga, iz cijele sjeverne Dalmacije, kaže Baradić.
Baradić najavljuje kako će uskoro dva vinara s prostora općine Stankovci plasirati svoja vina na tržište.
Vinski dom i vina za tržište
Radi se o Miri Perici iz Bile Vlake i Svemiru Troskotu iz Banjevaca.
– Ljudi su tradicionalno u našem kraju naučili prodavati grožđe. Nije to bez vraga jer su ljudi naučili da odmah nakon prodaje stave novce u džep. Proizvodnja i prodaja vina je nešto sasvim drugo. Vino treba proizvesti, čuvati i na kraju prodati. Perica i Troskot su prvi iz našeg kraja koji idu tim putem, kaže Baradić i skreće priču na vinski dom koji bi se u Stankovcima trebao graditi novcem iz EU fondova.
– Vinski dom je priča koja traje više godina. Krajem godine smo potpisali ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja prema kojem će Ministarstvo s 50.000 eura sufinancirati izradu idejnog rješenja i glavnog projekta. Naš cilj je do kraja ove godine dobiti građevinsku dozvolu. Svi papiri moraju biti riješeni do kraja ove godine i onda će se projekt nominirati za fondove EU. Europa funkcionira na način da kad ti da novce, ti radiš papire a oni te prate i dalje. Ne prekidaju tu suradnju, kad mi dobijemo građevinsku dozvolu, ona neće stajati u džepu pet godina. U natječajima za europske fondove već sada piše da će prednost imati oni čiju je izradu dokumentacije financirala EU.
Dok Baradić razmišlja o izvlačenju europskog novca za vinski dom, a Perica i Troskot o tržišnim izazovima koje će morati rješavati, struka je u Stankovcima analizirala pristigla vina metodom 100 bodova.
Crna bolja od bijelih
Vina su ocjenjivana od strane dvije peteročlane komisije na čijem čelu se nalazio naš poznati enolog Ante Grubišić. Jedino su kod donošenja odluke o šampionskom vinu odlučivali članovi obje komisije. Grubišić je zadovoljan kvalitetom vina koja je znatno uznapredovala što samo još jednom potvrđuje da je degustacija ispunila svoju temeljnu zadaću. Dodaje kako su i ovogodišnja vina korektna unatoč zahtjevnoj vinogradarskoj godini. Crna su bolja od bijelih, što je i uvriježena praksa do sada. Grubišić kao stručnjak savjetuje vinare što učiniti kako bi njihova vina u kvaliteti napravila još jedan korak naprijed.
– Vinari se boje stavljati vinobran, a to je bezrazložan strah. On je potreban da se kontrolira sumpor jer u suprotnom može doći do pada kvalitete. Upravo po ovom detalju mi vidimo tko se bavi profesionalno vinarstvom, tko ulaže puno vremena i brige u svoje vino, a tko bi mogao još raditi na tome, kaže Grubišić.