Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dalić u Zadru: Birokraciji će se uzeti 1,5 milijarda eura

22.01.2017. 23:00
Dalić u Zadru: Birokraciji će se uzeti 1,5 milijarda eura


Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva Martina Dalić danas je u zadarskom hotelu Kolovare okupila više od stotinu poduzetnika iz Zadarske županije. U organizaciji HGK – Županijske komore Zadar, ministrica Dalić je predstavila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva. Plan se, rekla je ministrica, sastoji od 104 konkretne mjere za osam mjerenih područja regulative, koji je usvojila Vlada RH i kojeg će sva nadležna tijela provoditi zajedničkim djelovanjem tijekom 2017. godine. Međutim, to je tek prvi korak u smanjivanju administrativnog opterećenja gospodarstva i jedan od alata za poboljšanje poslovne i investicijske klime što je jedan od glavnih ciljeva ove Vlade.
– Cilj nam je dosljednim provođenjem mjera do kraja 2017. za 1,5 milijardi kuna rasteretiti gospodarstvo od prekomjerne administracije, te poslovanje učiniti jeftinijim i jednostavnijim. Također želimo poboljšati poziciju na ljestvici Doing Business u području pokretanja poslovanja, a rezanjem administrativnih troškova poboljšati učinkovitost i samog regulatornog okvira, rekla je u uvodu Martina Dalić.
Primjenom Standard Cost Modela (SCM), metodologijom koju koriste gotovo sve države OECD-a i EU-a, izmjereno je da administrativno opterećenje hrvatskog gospodarstva iznosi 5 milijardi kuna. Provođenjem planiranih mjera, kaže ministrica Dalić, administrativni troškovi se smanjuju za prosječno 30 posto i to u svakom području poslovanja koje je izmjereno. Ministrica gospodarstva najavila je pokretanje posla bez papira i biljega, jednostavniju izradu odgovarajuće dokumentacije, digitalizaciju postupaka prijave i dostave pojedinih obavijesti nadležnim tijelima.
Do kraja ove godine pojednostavnit će se i pitanje osnivanja poduzeća. Trgovačka društva će se moći osnivati elektronički, bez bilježničke ovjere, a neće trebati niti izraditi pečat. Taksene marke odlaze u povijest, a nastupa elektroničko plaćanje pristojbi, bez obveze kupnje državnih biljega. Internet bankarstvom, a ne više biljegom, može se naplatiti na račun bilo koji iznos pristojbe. Tko hoće, moći će lijepiti biljege, ali službenici koji rade na administrativnim procedurama ih više ne smiju tražiti. 
Okupljeni poduzetnici imali su prilike postaviti konkretna pitanja ministrici gospodarstva. No možda najvažnije pitanje postavio je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta. Kalmeta je ministricu upozorio kako u Hrvatskoj nikad nije donesen zakon o regijama, već je država podijeljena na županije. Kalmeta je primijetio da je za vrijeme Milanovićeve vlade provedena regionalizacija na način koliko je pojedini dužnosnik bio utjecajan.
– Tako smo imali šest poreznih centara, četiri centra HZZO. Carina priprema još dva središta u Dubrovniku i Vukovaru, a Zadra nigdje nema. Zadar je peti grad po veličini i neprihvatljivo je da ne bude među šest centara carine. Po čemu je to npr. u porezu važniji Varaždin od Zadra? To nije nikakva racionalizacija sustava, nego centralizacija, jer za svaki problem vezan za porez zadarski poduzetnici moraju ići u Split, budući da Porezna uprava ne funkcionira putem e-maila, nego samo papirom. Ne može biti centar neki grad koji je sedmi po veličini u Hrvatskoj, rekao je Kalmeta.
Kalmeta i dožupan Longin su ukazali da se ove godine mora završiti projekt zadarske luke. No bit će potrebno izgraditi obalni zid vrijedan 15 milijuna eura, neophodan za ro-ro transport. Obojica zadarskih političara ukazala su na mogućnost financiranja iz istog kredita EBR, ali je za to nužna suglasnost Vlade RH.
Ministrica Dalić je priznala debalans između teritorijalnog ustrojstva i državnih tijela. Dodala je kao reforma npr. policije ne smije biti ishitrena, a za završetak luke Gaženica obećala je potporu resornog ministarstva, kako bi se našlo rješenje za obalni zid.