Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hajduk na zemunički pogon

Autor: Šime Ćurko

22.02.2009. 23:00
Hajduk na zemunički pogon

Foto: Luka DRAGIČEVIĆ



Vjerovao sam da ne možemo izgubiti utakmicu jer ako netko cijelu noć čeka red za kupiti ulazincu, onda mi igrači to trebamo znati cijeniti – kaže Jure Buljat


 Slavilo se u nedjelju navečer u Splitu, ali slavilo se i u Zemuniku. Nakon što su prvi rođaci Marijan i Jurica Buljat tri sezone bili na suprotnim stranama, Marijan u Dinamu, a Jure u Hajduku, ove sezone zemuničke snage su se ujedinile u bijeloj boji. I odmah u dvije utakmice dvije pobjede Hajduka nad Dinamom, obje s 2:0. Velika obitelj Buljat tako je končano mogla, drugi put ove sezone, mirno gledati najveći hrvatski derbi. Pao je teret braći Mladenu (Juričin otac) i Davoru (Marijanov otac) prošlo ljeto kad je Marijan odlučio modri zamijeniti bijelim dresom. Donedavno su Mladen i Davor na 90 minuta dva ili triput godišnje “zaboravili” da su braća.
Marijan Buljat, nakon što je bio s reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine, pao je u krizu iz koje je izašao još jači.
– Trebalo mi je malo vremena za privikavanje na novu momčad. Moji problemi počeli su nakon što sam prije dvije godine slomio nogu na treningu Dinama. Nakon toga nikako se nisam uspijevao vratiti u pravu formu. U Hajduku sam se preporodio, bio je to moj novi početak – ističe Marijan Buljat koje nije bilo teško što je na drugoj strani imao nekadašnje suigrače.
– U ovom poslu nema puno mjesta za emocije. Kad sam igrao za Dinamo davao sam maksimum, bez obzira tko je na drugoj strani terena. Sada isto vrijedi i za Hajduk.
Marijan može i lijevo
Ante Miše našao je Buljatu mjesto na lijevom veznom, iako je Beba posljednjih godina nastupe u Dinamu odrađivao na desnoj strani.
– Trener je tako odlučio i prilagodio sam se toj poziciji. To što sam počeo konstantno igrati u prvoj momčadi trebao bi biti znak da je Miše zadovoljan samnom. Lijeva strana za mene nije sasvim nova opcija, u kadetima i juniorima sam igrao na tom mjestu.
U derbiju se nije puno vidjelo pravog nogometa.
– Bilo je puno naboja i emocija, dugo utakmica Hajduka i Dinama nije dočekana s toliko pažnje javnosti. U takvoj atmosferi nije realno očekivati veliku igru i ljepotu na travnjaku. Mi smo naš dio posla u obrani odlično obavili, a u napadu nam se otvorilo u pravo vrijeme, taman pred kraj prvog dijela. To je bio vrlo važan trenutak utakmice. Naravno, ne treba zaboraviti ni sjajan potez Senijada Ibričića.
Hajduk je konačno na prvom mjestu. Kako tamo i ostati?
– Najvažnije je da nam se ne ponovi situacija iz prvog dijela sezone kad smo nakon pobjede u Maksimiru na Poljudu odigrali 3:3 s Interom i onda izgubili od Croatije Sesvete. Mislim da smo iz te situacije nešto i naučili i da ćemo ovaj put biti puno oprezniji. Dvije pobjede protiv Dinama neće nam puno značiti budemo li gubili utakmice s klubovima iz donjeg dijela ljestvice.
Jure isključen
Jurica Buljat nije dočekao kraj utakmice na travnjaku. U 87. minuti dobio je drugi žuti karton nakon kojeg je prije suigrača morao u svlačionicu. No, brzo se vratio na travnjak i slavio veliku pobjedu.
– Ovo nije bila moja najbolja utakmica u Hajduku, ali mi je ovo sigurno najdraža pobjeda. U Splitu sam tri i pol godine i ne sjećam se da smo ikad bili ispred Dinama na ljestvici. Vjerovao sam da ne možemo izgubiti utakmicu jer ako netko cijelu noć čeka red za kupiti ulazincu, onda mi igrači to trebamo znati cijeniti. To smo i pokazali na terenu, držali smo se svih dogovora, a velika je stvar što nam Dinamo nije zapucao u okvir gola – ističe Buljat mlađi koji smatra da je prestrogo isključen.
– Prvi žut karton sam dobio zbog odugovlačenja, a drugi ne znam zbog čega. Čisto sam oduzeo Mandžukiću loptu, Bebek je ipak svirao prekršaj, ja sam pitao zašto i dobio drugi žuti karton. No, to je sporedna stvar prema onom što smo napravili protiv Dinama.


 SUBAŠIĆ I TOMASOV




Svoj dio posla protiv Dinama odradili su Danijel Subašić i Marin Tomasov. Subašić je na golu Hajduka bio nezaposlen, Zagrepčani mu nijednom nisu zaprijetili i malo kad je zadarski vratar bio tako bezbrižan na golu. Zadovoljan premijerom u novoj momčadi može biti i Tomasov koji je zamijenio Marijana Buljata i tako prvi put zaigrao za Hajduk baš u derbiju.


 PO TROJICA ZADRANA PROTIV DINAMA I CIBALIJE


Utakmicu s Dinamom Hajduk je počeo s trojicom Zadrana u momčadi, isto onoliko koliko ih je nastupilo u zadarskom dresu protiv Cibalije. Dalibor Zebić od domaćih igrača u borbu za tri boda protiv Vinkovčana poslao je Dragan Župana, Jakova Suraća i Šimu Marunu. Kasnije su igru još ušli Ante Mitrović, Josip Bilaver i Marin Batur, pa je Zadar ipak popravio domaći prosjek.