Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prijavljeno 389 uzoraka

Autor:

22.02.2009. 23:00
Prijavljeno 389 uzoraka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pedeset posto prijavljenih ulja 50% je ekstra djevičanske kvalitete, 23% djevičanske kvalitete, a 27% posto su lampante, što znači da su nejestiva dok se kemijski ne tretiraju
Na ovogodišnje Dane masline prijavljeno je 389 uzoraka maslinova ulja iz svih jadranskih županija. Jedanaesti po redu Dani masline počinju u petak, završavaju u subotu, organizator je Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uz pokroviteljstvo Zadarske županije, Grada Zadra, Grada Benkovca, Grada Biograda na Moru i TZ Zadra.
– Prvi dan u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu održat će se stručna predavanja koja će obuhvatiti poljoprivredni, prehrambeni i nutritivni dio maslinova ulja. Drugi dan Dani masline se sele u Malu dvoranu SC Višnjik gdje će se smjestiti izložbeno-prodajni sajam, predavanja i održati proglašenje pobjednika, rekla je predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Jelena Gulan.
Vlasnik najboljeg ulja dobit će zlatnu plaketu ekstra djevičanskog ulja. Svi uzorci su prošli kemijsku analizu na Zavodu za javno zdravstvo u Zadru i Šibeniku i organoleptičku analizu ocjenjivača Udruge senzorskih analitičara Olea Zadar. Analize su pokazale da je pedeset posto prijavljenih ulja ekstra djevičanske kvalitete, dvadeset i tri posto djevičanske kvalitete, a dvadeset i sedam posto su lampante, što znači da su nejestiva dok se kemijski ne tretiraju.


 DEGUSTACIJE ZA MALE I ODRASLE


U sklopu ovogodišnjih Dana masline održat će se dvije degustacije. Mala degustacija za djecu Dječjeg vrtića “Radost” s Voštarnice i učenike OŠ Šimuna Kožičića Benje bit će u petak, a druga degustacija održat će se u subotu gdje će svi zainteresirani moći degustirati ulje.
U petak će se održati predavanja na temu rezidba maslina u formiranju i punom rodu, zaštita maslina, dozrelost masline za berbu, pokazatelji kvalitete djevičanskog maslinova ulja, nutritivna i gastronomska vrijednost maslinova ulja. U subotu će se održati predavanja na temu zakonski propisi u području maslinarstva u RH i organska gnojidba u uzgoju maslina.