Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prva cjelovita analiza murterskog kraja pod Mlecima

Autor:

22.02.2009. 23:00
Prva cjelovita analiza murterskog kraja pod Mlecima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana obrana disertacije Kristijana Jurana. Pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Marko Trogrlić, prof. dr. sc. Josip Vrandečić i doc. dr. sc. Franjo Smiljanić Juran je branio rad pod naslovom “Otok Murter u razdoblju mletačke uprave (1412.-1797.)”
Kristijan Juran diplomirao je Povijest i Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru 2000. godine, a akademske 2002./2003. upisuje poslijediplomski studij na istom fakultetu. U veljači 2007. odobrena mu je tema doktorske disertacije, u rujnu 2008. rad je dostavljen na ocjenu, a na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zadru imenovano je Stručno povjerenstvo za obranu, te je zakazana obrana.
Članovi Stručnog povjerenstva istaknuli su u svojim ocjenama Vijeću poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zadru kako je riječ o nedovoljno istraženoj tematici. Dr. Smiljanić je istaknuo kako je u Juranovom radu dana prva cjelovita anmaliza otočkog života ovog šibenskog kraja u navedenom razdoblju. Smiljanić navodi kako je riječ o uzorno načinjenoj disertaciji.
Dr. Trogrlić u svom izvješću navodi kako je Juranova disertacija izvorna, i u cjelini i u dijelovima, znanstveno-metodološka znanstvena monografija.