Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dva lica Puntamičana

Autor:

09.11.2008. 23:00
Dva lica Puntamičana

Foto: Filip BRALA



Sigurno da bi bilo idealno da smo kontrolirali utakmicu cijelo vrijeme, međutim, nismo, ali smo pokazali karakter – izjavio je Bujan
Tko je bio u Jazinama u nedjelju navečer sigurno je otišao kući vrlo zadovoljan. Naravno najveće zadovoljstvo je bilo zbog pobjede Borik-Puntamike, ali sigurno je, da je nakon onakve završne minute utakmice, dojam još upečatljiviji jer se mogla vidjeti košarka u kojoj se nije libilo napasti koš, što je na kraju i dalo utakmicu s velikim brojem poena. Ova teza može biti postavljena dijametralno suprotno, pa kazati da je to bila utakmica gdje su prevladavale porozne obrane, ali dojam je da je nakon utakmice svaki od tristotinjak gledatelja sigurno bio više nego zadovoljan košarkaškom predstavom, kakvu su tu večer pružili Borik-Puntamika i Kvarner.
Loš početak
Odličnoj utakmici je doprinijela i činjenica da je Borik-Puntamika odigrala izrazito lošu obranu u prvom poluvremenu i dopustila Riječanima od prve minute razviti njihovu igru u kojoj se tražio slobodan igrač, i koji bi tada s otvorenim šutom jednostavno rješavao napad. Kako je poznato bilo i prije početka utakmice da u prvoj petorci gostiju borave strahoviti šuteri, onda malo čudi tromost Puntamičana koji su se doslovno gubili u naglim izmjenama pravaca Riječana, u hvatanju što bolje pozicije za poentiranje. Takav razvoj situacije na terenu je više odgovarao gostima koji su u igri koš za koš uvijek izvlačili koji poen viška i tako stvarali malo-pomalo osjetniju prednost. Sreća je bila za “zelene” što su koševima sa zvukom sirene, krajem prve i druge četvrtine, uspjeli ušminkati taj kontinuirani minus na samo sedam koševa.
– Početak utakmice je bio takav da mi nismo pogodili prvih par otvorenih šutova, a oni jesu i tako je utakmica otišla u smjeru u kojem su oni željeli. Kvarner je izrazito neugodan protivnik za momčadi kao što je Borik-Puntamika, jer u njihovoj petorci se nalaze četiri igrača koji su iznimno brzi (Mance, Grbešić, Glavinić i Pilepić), odlični s loptom i prije svega šuteri. To nam je pravilo velike probleme i kad smo snizili našu petorku uspjeli smo im parirati, jer smo tako uspjeli lakše preuzimati njihove igrače – prokomentirao je trener Bujan prvi dio utakmice s Kvarnerom.
Nakon povratka iz svlačionice kao da je izašla druga momčad Borik-Puntamike. Za nepunih osam minuta, uspjeli su anulirati zaostatak i povesti s čak 11 razlike, što je bio dokaz koliko se može u kratkom vremenu kada se igra obrana u kojoj ne daš protivniku disati. Takav pritisak se isplatio, ali se nameće pitanje zašto se nije krenulo tako od početka, jer se i nedavno protiv Dubrovnika u Jazinama mogao gledati isti scenarij.
Rulet bacanja
– To mora da je čista psihologija. Izgleda da imamo takav psihološki profil igrača koji u nekim trenucima misle da će neke stvari doći same od sebe. Sigurno, kad započinju utakmicu, računaju kako igraju u Jazinama i kako će protivnik pasti sam od sebe. Iako imamo primjera da zna biti još neugodnije kad vodiš 20 razlike pa ti protivnik malo-pomalo u završnici utakmice dođe u egal. Tako nam je bilo prošlo kolo u Trogiru. Sigurno da bi bilo idealno da smo kontrolirali utakmicu cijelo vrijeme, međutim, nismo, ali smo pokazali karakter što je na kraju vrlo zadovoljavajuće.
Vrlo brzo ste nakon početka drugog poluvremena uspjeli preuzeti kontrolu nad utakmicom.
– Podizanjem agresivnosti u obrani u drugom dijelu, nametnuli smo svoj ritam što nam je omogućilo da iz rezultatskog minusa prijeđemo u kratkom vremenu na plus deset koševa prednosti. Jedino što mogu zamjeriti svojim igračima je prerano opuštanje u posljednje tri minute što nas je koštalo živaca na kraju. U tim trenucima pomislio sam da neće dobro završiti za nas, pogotovo kad je Dundov promašio dva slobodna bacanja, odmah mi je prošlo kroz glavu kako je Kvarner puno iskusniji u takvim završnicama jer su zadnje tri utakmice tako i dobili. Srećom smo uspjeli u ruletu slobodnih bacanja izvući pobjedu i iznimno sam sretan ovom pobjedom koja je u ovako izjednačenoj ligi zlata vrijedna – zaključuje Bujan.
 


 DEBI TEA PETANIJA


U utakmici protiv Kvarnera debitirao je i mladi organizator igre Teo Petani u redovima Borik-Puntamike. Odigrao je dvije minute i postigao dva poena. Za Puntamičane je potpisao u petak navečer tako da se nije ni znalo da će zaigrati protiv Kvarnera. Petani je reprezentativac Hrvatske U-20 te je prošavši sve uzraste u KK Zadar prošle godine igrao za slovenski Triglav i u Čapljini, da bi nakon male igračke stanke pojačao redove Borik-Puntamike.




 


 SVAKI IGRAČ UDIJELIO DJELIĆ POBJEDE


Na konferenciji za novinare nakon utakmice Bujan je posebno istaknuo učinak Ive Pavića koji je bio detonator preokreta Borik-Puntamike.
– Nezahvalno je isticati pojedince u odličnom kolektivu, ali moram pohvaliti Pavića koji je odigrao zaista sjajnu utakmicu, pogotovo u obrambenom dijelu. Iz statistike se možda toliko i neće primijetiti što je napravio svojim angažmanom u utakmici, ali mislim da je što se tiče naše igre bio iznimno bitan. Da ne budem nepošten prema drugima, mislim da je svatko od igrača koji je igrao ili ulazio dao svoj doprinos u pobjedi. Svaki od njih je imao svoju odličnu dionicu u utakmici. Tako je Jurjević imao svoju malu seriju, Bulić je svoje minute iskoristio maksimalno dobro, Dundov je u zadnjim minutama pohvatao par ključnih lopti i omogućio više uzastopnih drugih napada, Mrva je odlučio utakmicu, a Čiklić je iz utakmice u utakmicu sve bolji i njegovih 28 poena je podatak koji govori sam za sebe. Uglavnom, momčadski smo odreagirali kako treba i u pravom trenutku – pohvalio je trener Bujan angažman svojih igrača.