Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Knežević: Otišao sam jer se nisam mogao braniti

Autor: Suzana Bandić

22.02.2010. 23:00
Knežević: Otišao sam jer se nisam mogao braniti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Počeli su se redati slučajevi, a ja nisam smio iznositi svoju stranu priče, niti sam se mogao braniti. Nisam mogao to dozvoliti ni zbog sebe, a ni zbog moje obitelji pa sam zatražio prekid radnog odnosa – rekao je Aleksandar Knežević
Nakon što je sporazumnim otkazom raskinuo radni odnos u zadarskom trgovačkom centru Interspar, Aleksandar Knežević (47), odlučio je progovoriti o optužbama za mobing. Te su optužbe na njegov račun krajem prošlog mjeseca uputila trojica zaposlenika Ivan Paleka, Branko Prtenjača i Silvano Čakarun. Zadarskom listu ispričao je svoju stranu priče koju do sada, zbog potpisanog Pravilnika o radu, koji zaposlenicima Interspara ne dozvoljava izlaženje u javnost bez odobrenja Uprave, nije mogao.
– Počeli su se redati slučajevi, a ja nisam smio iznositi svoju stranu priče, niti sam se mogao braniti. Pritisak je postajao sve veći i ja se jednostavno više nisam mogao nositi s tim. Zapravo, nisam mogao to dozvoliti ni zbog sebe, a ni zbog moje obitelji pa sam zatražio prekid radnog odnosa – rekao je Aleksandar Knežević, donedavni voditelj zadarskog Interspara koji je prošli tjedan zatražio od Uprave Spara sporazumni raskid ugovora o radu. Kneževića su krajem siječnja zbog mobinga Sindikatu prijavili Ivan Paleka i Branko Prtenjača, zaposlenici na Odjelu za prodaju mesa u tom centru, koji su potom u medije izišli s pričom kako ih je on neosnovano optužio za krađu. Osim toga, žalili su se i na uvrede, ponižavanje i omalovažavanje pa su obojica otišli na bolovanje, a potom su im uručeni izvanredni otkazi. Za te otkaze oni su također optužili Kneževića, no on tvrdi kako je u njihovom slučaju učinio samo ono što je bila njegova obveza.
– Priča koju su Paleka i Prtenjača ispričali medijima je neistinita. U Intersparu postoje strogo određena pravila i hijerarhija koje se moramo pridržavati. Ja sam obavijestio svog nadređenog u Zagrebu, gospodina Vladislava Markovića, o onome što se kod nas u centru taj dan dogodilo, a prethodno su mene o cijelom slučaju obavijestili moji podređeni djelatnici – ispričao je Knežević dodavši kako o svemu što je učinjeno nakon što se posumnjalo na krađu postoje pismena očitovanja kako dvojice osumnjičenih zaposlenika, tako i svih ostalih koji su hijerarhijski učestvovali u proceduri.
Pismeni dokazi
Iz te dokumentacije, naime, proizlazi da je Branko Prtenjača koji je u to vrijeme bio na godišnjem odmoru, u jutarnjim satima tog 27. siječnja, došao na Odjel prodaje mesa i mlađem kolegi Jakovu Gladovića rekao “može li teletina za svinjetinu”. On je to odbio na što se oglasio Ivan Paleka rekavši kako će mu on to učiniti. Gladović je njihov dogovor prijavio zamjeniku voditelja mesnog odjela Josipu Baljaku, a ovaj potom Marku Lepuru, voditelju mesnice. On je opet o svemu obavijestio Melitu Surać, voditeljicu administrativnih poslova, koja je ugledavši Prtenjaču na blagajni, pozvala Kneževića na “info pult” te mu ispričala sve ono što su njoj prenijeli prije nabrojeni zaposlenici.
– Postupili smo po uobičajenoj proceduri za takve slučajeve te smo Prtenjaču nakon što je platio meso pozvali na “info pult”. Tamo smo pregledali račun i meso, te potom još pozvali i voditelja mesnice kako bi i on, kao stručnjak, prosudio o kojem mesu je riječ. Utvrđeno je da je Prtenjaći data teletina, a da je naplaćena svinjetina, pa sam ja odmah o svemu obavijestio svog nadređenog. On mi je odmah rekao kako je to za izvanredni otkaz, ali da im mogu ponuditi i sporazumni raskid radnog odnosa kako bi se razišli u dobrim odnosima. U svega desetak minuta mailom su za obojicu poslali po primjerak na potpis, no odbili su – kronološki je Knežević iznio događanja tog dana. No, kako je ispričao, Prtenjača se nakon razgovora i pismenog očitovanja povukao, dok je Paleka malo negodovao, a potom zatražio dozvolu za konzultaciju sa svojim odvjetnikom. Nakon sat i pol, tvrdi Knežević, uslijedio je telefonski poziv i prijetnja da će ga dati u novine, da je to mobing i slično. Obojica su potom otvorili bolovanje zbog pretrpljenog stresa, a odmah nakon što su bolovanje zaključili, Uprava Spara uručila im je otkaze.
– Ja ne odlučujem ni o čijem otkazu, pa tako nisam ni o njihovu. Samo sam postupio onako kako su mi pravila tvrtke u kojoj sam radio nalagala. Budući se ni jedan ni drugi nikada ranije nisu žalili na mene, a osim toga, u medijima su i sami izjavili kako smo do tada bili u dobrim odnosima, očito su situaciju što sam ja već na sudu zbog mobinga, iskoristili u svoju korist – zaključio je Knežević dodavši kako je nakon njih dvojice već sutradan uslijedila i treća optužba na njegov račun od djelatnika Silvana Čakaruna. Čakarun je bolovanje otvorio zbog neslaganja s poslodavcem i radnim kolegama. No, prava je istina, tvrdi Knežević, da je Čakarun u nekoliko navrata ranije bio opominjan zbog neslaganja s kolegama, neispunjavanja radnih obveza i slično.
– Najveći problem bio je njegov odnos prema kolegicama, a neke su se i pismeno žalile na njega pa to neće biti teško dokazati ni na sudu – kaže Knežević najavljujući moguću tužbu protiv Prtenjače i Paleke, a ukoliko ustreba i protiv Čakaruna. Tvrdi kako za sve što je naveo postoje i svjedoci, a navodnoj peticiji koju su djelatnici Interspara potpisivali kao podršku njemu, Knežević navodi kako je riječ o objavi za medije koja je ujedno i podrška njihovoj upravi u obračunavanju s krađom. Knežević je zamjerio pristrane izjave Vedrana Uranije, sindikalnog zastupnika, koji je kazao kako je van pameti da se ljudima daje otkaz zbog tako bagatelnih iznosa od svega 30 kuna.
Sindikat pristran i neprofesionalan
– On se u svojim izjavama oštro obrušio na mene. Zamjera potpisivanje peticije koja zapravo nije peticija i spominje pritisak na djelatnike. To je subjektivan i neprofesionalan stav. Prije svega dvije godine u Intersparu se doista potpisivala peticija i to dotadašnjem voditelju Darku Vrankiću. To tada nije zasmetalo Uraniji, a nije ga omelo ni to što su se Paleka i Prtenjača učlanili u Sindikat upravo tajk dan kad su i prijavili mobing – ogorčeno je Knežević prokomentirao medijske istupe sindikalnog zastupnika Vedrana Uranije u ovom slučaju. Osvrnuo se i na napise u nekim medijima u kojima su ga anonimne osobe optuživale da im je pokazivao svoje porno uratke snimljene mobitelom te da se njima hvalio uokolo iako su njegove partnerice bile zaposlenice Interspara. Tvrdi kako je to smišljena igra protiv njega kojom ga se bez dokaza želi oblatiti i ocrniti u očima javnosti. Te će medijske kuće, tvrdi Knežević, tužiti zbog štete koju su pristranim pisanjem nanijeli, pa će, kaže, morati sami snositi odgovornost zbog toga, ili će pak otkriti identitet osobe koja ga je oklevetala. Slično je, tvrdi Knežević, i sa slučajem pojavljivanja dijela škara u dječjoj vreći za boks. I to je, uvjeren je, bila samo jedna u nizu sabotaža i namještaljki.


 PRIJETNJE SMS-om


Knežević je prije dvije godine policiji prijavio prijeteće SMS poruke kojih je u vremenu od svega mjesec i pol dana krajem ljeta 2008. godine primio gotovo 150. Kasnije se, kaže, ispostavilo da su s istog tog broja poruke primile i desetak djelatnica Interspara, no njihove nisu bile prijeteće, već pisane u njegovo ime.
– Taj netko je zaposlenicama slao poruke u moje ime. Pozivao ih je na kavu i slično – kaže Knežević. Sve je završilo nakon što je Županijskom odvjetništvu poslao prigovor na rad Općinskog odvjetništva. Nikada potom, ističe, nije nitko s tih brojeva dobio niti jednu poruku.