ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Barem izbjegli stotku

22.02.2011. 23:00
Barem izbjegli stotku


I prije jučerašnje utakmice bilo je jasno da Zadrani nemaju gotovo nikakve šanse za plasman u četvrtfinale Eurochallenge kupa, no nakon poraza od Prostejova i teoretski je postalo jasno da će skupinu L završiti na posljednjem mjestu. No, to i nije najlošija vijest iz Češke, gdje su Tihomir Bujan i njegovi igrači otišli bez rezultatskog imperativa, ali sa željom da prikažu dobru igru, kao ohrabrenje za važan ogled protiv Krke u NLB ligi. Pokazali su je samo u prvom poluvremenu, kada su imali jednu odličnu dionicu i napravili 18 razlike (25:7), od -10 do +8, no to je manje-više bilo sve. U prvih dvadeset minuta primili su 42 poena, a samo u trećoj četvrtini 35, što najbolje oslikava kakvu su obranu igrali. Da je napad bio i bitno bolji, teško da bi mogao nadoknaditi sve obrambene rupe. To je ono na čemu će Zadrani morati najviše raditi do subote i gostovanja u Novom Mestu, gdje ih očekuje kud i kamo teži protivnik. Jer ovaj put je to bila vodeća momčad češkog prvenstva, a za tri dana će to biti vodeća momčad Jadranske lige.
Početak u grču
U odsutstvu Amerikanaca Downeyja i Browna, Zadar je počeo petorkom Car, Batur, Marčinković, Ivanov i Bilan, dok su domaći krenuli postavom Lawrence, Bohacik, Slezas, Zagorac, Landry. U prvih nekoliko minuta svi igrači Prostejova, osim Bohacika, upisali su se u strijelce, dok su za Zadrane poentirali samo Car i Bilan pa je vrlo brzo na semaforu zasvijetlilo 12:4. Bilan i Marčinković tricom vratili su na jedan napad zaostatka 12:9, no Česi su se uskoro opet odvojili. Pri rezultatu 14:11 napravili su seriju 7-0, koju su započeli raspoloženi razigravač Lawrence i centar Landry, a zaključio Zagorac, koš faulom za prvu dvocifrenu prednost, 21:11. Nije do tada Zadar izgledao dobro ni u obrani ni u napadu, no prva trica Cara razbudila je Bujanove igrače. U iduće dvije minute po dvaput su lako položili Ivanov i Batur, što nakon lijepih akcija, što nakon napadačkog skoka, što nakon grešaka protivnika. Kombinirano s dobrom obranom, gosti su tako smanjili na samo pola koša zaostatka, 23:22 i natjerali domaćeg trenera da pozove time-out. Lawrence (2+1) i Zagorac u kontri vratili su svojima +6, ali posljednjih trideset sekundi prve četvrtine pripada Marku Caru, koji dvaput pogađa za 28:26.
Ispustili +8
To je zapravo bio samo početak velike gostujuće serije 14-0, koju su u prvih nekoliko minuta druge četvrtine nastavili Marčinković sa 4 i Bilan sa 6 poena. Zadar je tako minus od 10 poena u nešto više od pet minuta pretvorio u +8, 28:36. Lawrence i Prasil tricom nakratko su smanjili razliku, ali je razigrani Car u kratkom razdoblju ubacio još 6 poena za novih +8, 34:42. Zadrani su izgledali solidno i činilo se da bi lijepu tu lijepu prednost mogli prenijeti u drugo poluvrijeme, no Slezas i Lawrence su se pobrinuli da domaći na veliki odmor ipak odu sa samo tri poena zaostatka, 42:45. Bilo je to vrlo važno, jer su iz svlačionice izišle dvije potpuno različite momčadi. Prostejov se razgoropadio, a Zadar nestao s parketa. Veikalas je vezao dvije trice za vodstvo 48:47, koje je vrlo brzo naraslo i na +5. Bujan je nakon manje od tri minute morao reagirati time-outom, a posljednji zadarski bljesak bila je trica Cara za 52:50.
Raspad sistema
Onda su Landry i Zagorac zabili dvice, Slezas i Veikalas trice za novu dvoznamenkastu prednost, 62:52. Bilan i Dundović jedini su napadački držali Zadrane da u potpunosti ne potonu, ali obrana je puštala na sve strane. Česi su poentirali kako god su se sjetili, preko Zagorca, Lawrencea, centra Gadria, a onda je i Prasil pogodio tricu za velikih +16, 77:61. Krajem treće i početkom posljednje četvrtine Zadar je serijom 11-2 (Batur 5, Bilan 3, Dundović 3) stigao na -7, 79:72, no bio mu je to posljednji trzaj. Domaći su nastavili trpati iz svih pozicija, ubacili su još tri trice, a ispod koša su radili što god su zamislili te su dvije minute prije kraja došli do najvećih +19, 96:77. Oba su trenera u završnici dala priliku i onim igračima, koji u pravilu igraju manje, a domaćima je na koncu samo jedan poen nedostajao da vrlo dobru utakmicu zaokruži stotkom. No, i ovako mogu biti sasvim zadovoljni, jer su izborili priliku da u posljednjem kolu, eventualnom pobjedom protiv Lokomotiva u Krasnodaru, izbore plasman u četvrtfinale.
 


PROSTEJOV – ZADAR 99:82


(28:26, 14:19, 35:19, 22:18)
PROSTEJOV – Sportski centar. Gledatelja: 1000. Suci: Pozzana (Italija), Arana (Španjolska), Dodds (Škotska).
PROSTEJOV: Lawrence 16, Slezas 13, Veikalas 13, Toth 1, Gadri 12, Dokoupil 2, Marek, Bohacik, Landry 15, Hyzy, Prasil 9, Zagorac 18. Trener: Peter Balint.
ZADAR: Car 18, Batur 12, Ramljak, Dundović 10, Marčinković 7, Ivanov 4, Bilan 23, Pelczmann, Vlaić, Longin 8. Trener: Tihomir Bujan.
Šut za dva: Prostejov 28-40, 70%; Zadar 23-47, 49%.
Šut za tri: Prostejov 10-19, 53% (Veikalas 4, Prasil 3, Lawrence, Slezas, Landry); Zadar 8-21, 38% (Car 2, Batur 2, Dundović 2, Marčinković, Longin).
Slobodna bacanja: Prostejov 13-19, 68%; Zadar 12-19, 63%.
Skokovi: Prostejov 27 (23+4); Zadar 33 (17+16).
Osobne pogreške: Prostejov 20; Zadar 22.




 


Skupina L


Rezultati 5. kola: Prostejov – Zadar 99:82, Lokomotiv Kuban – Oostende 70:62.
Redoslijed: Oostende 9, lokomotiv 8, Prostejov 7, Zadar 6
Raspored 6. kola (1. ožujka): Oostende – Zadar, Lokomotiv Kuban – Prostejov.


 


Biseru sjati ćeš opet beskrajno ti


Da ipak nisu baš svi zadarski navijači izgubili nadu u voljeni klub, dokazuje i grafit, kojeg su prije nekoliko dana napravili na Bulevaru. Na njemu je prikazan grb KK Zadar s lijeve strane, a s desne su nabrojeni svi trofeji kluba, dok je između krasopisom ispisan refren pjesme “Biseru sjati ćeš opet beskrajno ti!”


 


Eurokup: Cedevita u četvrtfinalu


Košarkaši Cedevite ostvarili su najveći uspjeh u povijesti kluba, plasiravši  se u četvrtfinale Eurokupa. Sinoć su, u 5. kolu skupine I, u dvorani Dražena  Petrovića, pobijedili Hemofarm rezultatom 73:71, te tako i teoretski osigurali  drugo mjesto, iza ruskog Unicsa, bez obzira na ishod posljednje utakmice u  Kazanu. To je prava mala seznzacija zagrebačkog kluba, koji je u prva dva  kola doživio dva poraza, te je u trećem kod kuće cijelu utakmicu bio u  zaostatku za Gran Canarijom, da bi u dramatičnoj završnici izborio  produžetak i pobijedio. Još veće iznenađenje bila je pobjeda na vrućem  gostovanju na Kanarima, tjedan dana kasnije, a kruna je stigla sinoć protiv  Hemofarma. Cedevitu su predvodili Amerikanci Edwards (17) i Draper (15),  te Vedran Princ (14). U četvrtfinalu će igrati protiv prvoplasirane momčadi  skupine K, španjolskog Estudiantesa ili talijanske Caserte. Igraju se dvije  utakmice, a pobjednik će se plasirati na Final four, koji će se u travnju održati  u Trevisu.