Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Među kandidatima i magistrica znanosti

22.02.2011. 23:00
Među kandidatima i magistrica znanosti


Mnogima će ovaj kratkotrajni posao biti kruh barem za jedan mjesec, a ostale će eliminirati nekakav optički čitač i oni će se vratiti statistici Zavoda za zapošljavanje


Stotinjak kandidata, od  njih oko 1.400 prijavljenih za poslove popisivača i kontrolora u Provedbi popisa stanovništva, okupilo  se jučer oko 14 sati ispred Pomorske  škole. Svi oni čekali su početak  testiranja čitkosti rukopisa, a kroz  testiranje su prošli i ostali kandidati  raspoređeni u grupe zbog velikog  broja prijavljenih. Nervoza na licima okupljenih bila je vidljiva,  krišom su pogledavali jedni druge  kao da provjeravaju kolike su im  šanse da baš oni prođu prvu fazu  testiranja i da se njihova borba za  barem jednom mjesečnom plaćom  nastavi i dalje.
Deset godina na birou
– Već deset godina sam na birou i  evo dopadne me ovo, a u školi za  mene nema mjesta. Što da vam  kažem, na rubu suza obraća nam se  gospođa Dušanka Kardum Alavanja, učiteljica razredne nastave. Sa  svoje 54 godine i nakon 24 godine  radnog staža ona se nada kako će ići  od kuće do kuće i popisivati stanovništvo, posao koji bi u državi  koja dobro funkcionira trebali obavljati studenti, dok bi ljudi sa završenim fakultetima imali posao.
– Radila sam 24 godine, a kada  sam iz Drniša došla u Zadar gdje  sam rođena i završila školovanje za  mene nema mjesta. S obzirom da  deset godina čekam na Zavodu ni  ovdje ništa ne očekujem. Prijavila  sam se, došla sam na testiranje, ali  ne očekujem ništa. Da je bilo sreće  sada sam mogla s punim radnim  stažom ići u svoju zasluženu mirovinu. Trudim se, nije onako kako  se prikazuje, ima i nas koji tražimo  posao i nema gdje se nisam prijavila  i tražila pomoć s ovolikim iskustvom iza sebe, ali upadaju snalažljiviji ili već kako je svima nama  znano, ali svi šutimo, ogorčena je  gospođa Kardum Alavanja.
Uz nju, na testiranje je stiglo  mnoštvo građana svih uzrasta i različitih životnih priča. O njihovim  sudbinama odlučit će optički čitač u  Državnom zavodu za statistiku.  Kandidati čije rukopise čitač ne bude mogao pročitati odmah će biti  eliminirani. Prijavljeni su na internetu mogli pronaći upitnike na kojima su imali priliku vježbati svoj  rukopis pazeći da svako slovo bude  upisano točno u svoj kvadratić.
Vježbali rukopis
– Mama mi je s interneta skinula  nekakav primjerak pa sam vježbao  upisivati slova u kućice, baš kao da  sam opet u školi, kaže 32-godišnji  brodostrojar Šime Rumora koji je  završio Pomorsku školu prije nešto  više od 10 godina, a sada se opet  našao u njenim klupama. Iako zna  da pisati zna, odlučuje ništa ne prepustiti slučaju nego se pripremiti što  bolje može.
I dok će se neki  pouzdati u vježbanje,  iako su pisati odavno  naučili, drugi će se  pouzdati u dobru sreću  i svoje visoko obrazovanje. Ako im diploma  nije donijela posao koji zaslužuju valjda će s  fakultetom barem  moći biti popisivači.
– Nisam vježbala rukopis, vježbala sam ga  dovoljno kroz život i  mislim da će biti dovoljno. Imam diplomu  magistra, ali ništa to ne  znači u današnje vrijeme tako da eto, čisto  onako sam se prijavila  da imam barem nekakvu zaradu. Znam  da ih se dosta prijavilo,  pa šta bude bit će,  smatra 30-godišnja magistrica znanosti Ivana S.
Ostali kandidati od kojih smo  pokušali uzeti izjavu nisu bili raspoloženi za razgovor, tko bi im i  zamjerio, imaju i previše svojih briga. Ako je suditi po ovima s kojima  smo razgovarali nisu baš izgledali  kao netko tko se prijavio kako bi na  lagan način nešto na brzinu zaradio.  Mnogima će ovaj kratkotrajni posao biti kruh barem za jedan mjesec,  a ostale će eliminirati nekakav optički čitač i oni će se vratiti statistici  Zavoda za zapošljavanje.