Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tužiteljstvo odbacilo optužbe protiv studentice i ugostitelja

22.02.2011. 23:00
Tužiteljstvo odbacilo optužbe  protiv studentice i ugostitelja


Četiri godine nakon podizanja optužnice Županijsko državno odvjetništvo odustalo je od daljnjeg kaznenog progona bivše zadarske top studentice (28) i poznatog ugostitelja (54) kojima se pred sucem Marijanom Bitangom sudilo zbog podvođenja djevojčice iz zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži tijekom 2006. godine.
Optužbe protiv studentice i ugostitelja kod kojeg je povremeno radila kao konobarica odbačene su nakon što je u utorak u nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zadru o tom slučaju progovorila žrtva podvođenja koja je u inkriminirano vrijeme imala svega 14 godina. S obzirom na to da se zbog zaštite identiteta žrtve, danas 19-godišnje djevojke, sudski postupak vodio iza zatvorenih vrata sudnice, detalji njezina svjedočenja ostali su nepoznati, a raspravni sudac Bitanga tek nam je potvrdio kako je slučaj podvođenja jučer dobio svoj sudski epilog.
– Nakon što je kao svjedokinja ispitana oštećenica, a odmah za njom i vještaci psihijatrijske struke, zastupnik optužbe Radovan Marijanović odustao je od kaznenog progona. Oštećenica je potom upoznata s njezinim pravima i upitana želi li sama preuzeti kazneni progon, no decidirano je odgovorila kako to ne želi – kazao je sudac Bitanga koji je potom rješenjem okončao ovaj sudski spor. 
Zadarska javnost za ovu je priču doznala prije pet godina kada je policija podnijela kaznene prijave protiv studentice i ugostitelja i kada je studentica dospjela u medije zbog sasvim druge priče. Naime, najprije je osvojila “top stipendiju” kao jedna od četiri zadarske studentice, a potom je kao članica Studentskog zbora podignula kaznenu prijavu protiv predsjednice optuživši je da je krivotvorila zapisnike s dvije sjednice Izvršnog odbora Sveučilišnog sportskog saveza, te da je na taj način sebi omogućila putovanja u Moskvu i Belgiju vrijedna nekoliko desetaka tisuća kuna. Policija je, međutim, tu prijavu odbacila, dok je ova protiv nje, zbog podvođenja 14-godišnjakinje, a za koju je ona sama cijelo vrijeme tvrdila kako je riječ o podmetanju, bila ipak podignuta. Njezin suokrivljenik je već nekoliko puta bio na optuženičkoj klupi zbog istog i sličnih kaznenih djela, no do sada nije bio osuđen. Posljednji put sudilo mu se zbog prijetnji žrtvi silovanja za koju je bio osumnjičen njegov brat.
 


Odustanak tužiteljstva i u slučaju silovanja djevojčice


Koncem prosinca propšle godine tužiteljstvo je odustalo i od kaznenog  progona 39-godišnjeg Zadranina kojemu se na Županijskom sudu pored  sucem Marijanom Bitangom sudilo zbog suimnje na silovanje 14-godišnje prijateljeve kćeri. Sumnjičilo ga se da je djevojčici
u jednom zadarskom kafiću u sok ubacio takozvanu tableticu za  silovanje nakon čega ju je ošamućenu odveoo u jedan zadarski motel i  seksualno iskoristio. Tužiteljstvo je zaključilo kako nema dovoljno  dokaza, odnosno elemenata kaznenog djela za progon pa je odustalo od  optužbi nakon čega je žrtva sama preuzela kazneni progon. No, nakon  prve sudske rasprave djevojka je odustala pa je 39-godišnjak i  pravomoćno oslobođen sumnje za počinjenje kaznenog djela silovanja.