Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Marić: U ožujku pad nezaposlenosti

22.02.2012. 23:00
Marić: U ožujku pad nezaposlenosti


Velike ugostiteljske kuće već su nam se javile. Proveli smo ankete u suradnji s poslodavcima i prema dobivenim podacima i informacijama očekujemo da će u sezoni posao pronaći 3.500 ljudi, kaže Marić


Rast broja nezaposlenih u Zadarskoj županiji uskoro će prestati, a već u ožujku očekujemo njegov pad, prognoza je koju je iznio pročelnik Područnog odjela Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadarske županije Željko Marić. Za očekivati je kako se bliži turistička sezona da će padati broj nezaposlenih, a Marićeve riječi potvrđuju i internetski portali za traženje posla na kojim su pojedine hotelske kuće već počele s potragom sezonske radne snage.
– Velike ugostiteljske kuće već su nam se javile. Proveli smo ankete u suradnji s poslodavcima i prema dobivenim podacima i informacijama očekujemo da će u sezoni posao pronaći 3.500 ljudi. Mi s našom radnom snagom uspijemo zadovoljiti naše lokalno tržište rada i radna snaga ne ide u velikom broju izvan Zadarske županije, kaže Željko Marić.
Marić je komentirao najavu izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti prema kojoj se nezaposlenom osobom neće smatrati netko tko mjesečno zaradi više od 1.565,04 kuna. Prema dosadašnjem zakonu, nezaposlena osoba mogla je ostvariti do 2.700,16 kuna, a da i dalje ostane prijavljena na burzi.
– Time se neće drastično smanjiti brojka evidentiranih nezaposlenih. Smatram da bi se uvelo reda. Sada, primjerice, osoba koja na ugovoru o djelu zaradi 2.700 kuna i prima naknadu sa Zavoda od 1.600 kuna smatra se nezaposlenom i ima sva prava, a realno gledano dobiva preko 4.000 kuna, kaže Marić.