Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prečani u mističnoj povorci odjeveni u lancune

22.02.2012. 23:00
Prečani u mističnoj povorci odjeveni u lancune


Kao i više od stotinu puta do sada, tako je i sinoć na čistu srijedu Prekom prošla povorka mještana umotanih u bijele lancune i lica posutim brašnom. Time je nastavljena stoljetna tradicija kojom svake godine Prečani iznova pokazuju poniznost prema Bogu, spremnost na odricanje tijekom korizme te na pepelnicu poručuju sebi i svima nama «čovječe sjeti se da si prah».
Od Dvorina preko Podvršine, Sredine, Zmorca do Mula pa nazad na Dvorine prošla je bijela povorka noseći lampione i svijeće. Tišinu čiste srijede jedinu su prekidali mantrajući riječ “blom” koja simbolizira zvonjavu crkvenih zvona koja će ponovno zazvoniti na najveći kršćanski blagdan Uskrs.
Danas su u Lancunima većinom mladi, a ugođaj narušava javna rasvjeta. Desetljećima ranije nje nije bilo i atmosfera je bila mističnija. Majke i bake su najmlađoj djeci pokazivali povorku kroz stidljivo otvorena vrata i škure te ih strašila bjelinom lancuna obasjanih svjetlom svijeća. Na taj način učili su ih redu, vjeri, dobrom ponašanju i poštovanju u životu.
– Održavanjem tradicionalne povorke Lanuci mi se prisjećamo i svojih pokojnika te im odajemo poštovanje. Nekada nije bilo kasa, mrtvi su se na posljednje počivalište nosilo umotane samo u bijele lancune. Neki kažu da je ovo poganski običaj, ali od mojih roditelja sam čuo da su njega uveli franjevci kada su došli na Preko, kaže nam jedan od mještana Preka.