Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spašavanje bez Ivana Santinija

22.02.2012. 23:00
Spašavanje bez Ivana Santinija


Hrvoje Tokić i Josip Ivančić tijekom priprema malo su igrali zajedno, na terenu je bio ili jedan ili drugi budući da je Zebić ustraje u formaciji s jednim napadačem. Santini je tu ulogu mogao nositi, hoće li Tokić i Ivančić ne znamo


Malo toga se zna pred početak drugog dijela Prve HNL. Suspenzije Karlovca, Varaždina i Šibenika, odgođeno 18. kola koje je prebačeno za ožujak, svakodnevne najave da bi liga umjesto 12 sljedeće sezone mogla imati svega deset klubova… S obzirom da je u Prvoj HNL takvo ili slično stanje godinama u klubovima teško mogu najaviti što im je plan u pojedinoj sezoni. Može se tek deklarativno govoriti o “afirmaciji mladih igrača” ili “odigrat ćemo najbolje što možemo, pa što bude”. U tom smjeru razmišljaju i na Stanovima.
Premda se nejasnoće oko sustava natjecanja mogu uzeti kao olakotne okolnosti, kao i to da se nije moglo utjecati na loše vremenske prilike, problemi s prijateljskim utakmicama mogli su se preduhitriti ili makar ublažiti. Odluka FIFA-e o novoj organizaciji međunarodnih prijateljskih utakmica nije od jučer i na Stanovima za takvo što očito nisu bili spremni. Sada je to prošlost i Zadar takav kakav jest kreće u borbu za bodove. Jedanaesto mjesto na kraju sezone trebalo bi biti dovoljno za ostanak budući da pet klubova seli u Drugu ligu. Zadar je u Prvoj HNL u kontinuitetu od sezone 2007./08. i taj niz u Ulici Hrvoja Ćutića svakako žele nastaviti. Igrački kadar s kojim se kreće po taj cilj izgleda otprilike ovako.
Vratari
Tomi Gluiću trenutačno je jedina konkurencija Luka Borgelott, junior, budući da Antonijo Ježina i dalje ne trenira. Tako je Gluić u svojoj trećoj sezoni u Zadru dobio pravu šansu. Na pripremama je bio solidan, premda treba uzeti u obzir i to da protivnici, osim Hajduka, nisu bili iz prvog nogometnog razreda.
Obrana
Jure Jerbić novi je korektor, a za mjesta na stoperskim pozicijama konkuriraju Matej Jonjić, Ivan Fuštar, Igor Prahić, Mihael Kovačević i Ante Sarić. Zadar je na polusezoni bio treća momčad s najviše primljenih golova u ligi (26), više su primili samo Karlovac i Varaždin (po 33). Dakle, obrana je bila jedan od problema koji se pokušao riješiti s Fuštarom i Prahićem. Koliko uspješno tek će se vidjeti.
Vezna linija
Jakov Surać i dalje je središnji igrač između obrane i napada. S obzirom da je sve izglednije da će Zadar igrati s jednim napadačem u veznoj se liniji otvara prostor za još jednog igrača. Bude li zdrav Surać će vjerojatno igrati, a mjesta bi trebalo biti i za Luku Begonju, koji je imao uspješnu polusezonu. Na zadnjem veznom jedan od rješenja je Igor Banović, a Antoniju Mršiću otvara se uloga povučenog napadača. Ivan Ćurjurić od povratka u Zadar, a od tada je prošlo tri godine, uvijek je u istom statusu, bliži klupi nego prvoj momčadi. Povratnik Marko Rašo, kao i Ivan Tokić, za sada su u drugom redu, ali jedna utakmica ionako može sve promijeniti. Na lijevom boku Ivan Anton Vasilj je jesenas i na pripremama bio ispred Perice Šare dok su u konkurenciji na desnom boku Josip Bilaver, Ante Sarić i Šime Gržan. Sva trojica tražit će svoj dio “kolača” u preostalih 13 kola.
Napad
Iako jedan igrač ne čini momčad, veliko je pitanje kakav će Zadar biti bez Ivana Santinija. Podatak da je od 18 postignutih golova u 17 kola Santini zabio deset dovoljno govori o tome što je prvi strijelac lige značio Zadru. Hrvoje Tokić i Josip Ivančić tijekom priprema malo su igrali zajedno, na terenu je bio ili jedan ili drugi budući da je Zebić ustraje u formaciji s jednim napadačem. Santini je tu ulogu mogao nositi, hoće li Tokić i Ivančić ne znamo. Brojke na trening utakmicama nisu impresivne. Devet golova u šest utakmica, od kojih su pet bile sa niželigašima dovoljan su poziv na oprez. Kao i podatak da su u devet golova i tri iz jedanaesterca. Dakako, realizacija nije briga samo napadača, kao što ni obrana nije jedini krivac za primljene golove…


 TRI OPERACIJE I JEŽINA




Za Marina Cona i Želimira Terkeša završila je sezona. Obojica su imali operaciju koljena tijekom zimske stanke pa ih čeka dug oporavak. Neizvjesno je kako će ići oporavak Marija Bilena koji je operirao stopalo. Najave su bile da bi tijekom veljače Bilen mogao početi trenirati, no to se nije dogodilo. Bilen radi u teretani, a hoće li se tijekom proljeća vratiti i na travnjak nije poznato. Slična situacija je i s Antonijom Ježinom, jesenas prvim vratrom. Za razliku od spomenute trojice Ježina nije bio na operaciji ali njegovi problemi s leđima leđima polagano postaju kronični. Ježina je optimist, vjeruje da će biti na raspolaganju Zebiću, barem u drugom dijelu polusezone.


 DOŠLI/OTIŠLI


Došli: Hrvoje Tokić (Vinogradar), Ivan Tokić (Raštane), Ivan Fuštar (Šibenik), Igor Prahić (Sedan), Marko Rašo (Roudnice nad Labem), Želimir Terkeš (Chongqing Lifan)
Otišli: Ivan Santini (Freiburg), Šime Maruna (Šibenik), Toni Pezo (Flamurtari Vlorë), Ibrahim Hajdini (?)