Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Započelo vrijeme pokore, posta i obraćenja

22.02.2012. 23:00
Započelo vrijeme pokore, posta i obraćenja


Tradicionalnom praksom posta, milostinje i molitve koji predstavljaju izraz naše zauzetosti oko obraćenja, Korizma nas uči da danas započnemo radikalnije živjeti u ljubavi Kristovoj, poručio je mons. Puljić


Želimo započeti ovo sveto korizmeno vrijeme iskrenim kajanjem i skrušenošću, rekao je mons. Želimir Puljić na Pepelnicu ili Čistu srijedu na početku svete mise u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Dodao je da je pepeo znak poniznosti i volje da u ovoj Korizmi idemo putem obraćenja te na taj način dočekamo sveto uskrsno vrijeme.  
– Ovo je sveto vrijeme pokore, posta i obraćenja. Isus u vidu naših dobrih djela koje trebamo činiti tijekom Korizme i našega obraćenja daje konkretne smjernice kako to možemo ostvariti u životu, u skrovitosti da samo Bog zna i mi, naveo je predvoditelj euharistije zadarski nadbiskup mons. Puljić. Pojašnjavajući značenje pokorničkog pepela kojim se obilježavaju glave poručio je da time ulazimo u sveto vrijeme koje označava duhovni hod koji nas priprema na dostojno slavljenje vazmenih otajstava.
– Korizma je hod na kojem pratimo Isusa na putu u Jeruzalem gdje se zbilo njegovo otajstveno djelo muke, smrti i uskrsnuća. Korizma nas zato podsjeća da je kršćanski život put kojim treba ići ususret Kristu i slijediti njega. On nam je, naime, poručio: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.” Poručio nam je, dakle ako želimo prispjeti s njime u svjetlo radosti uskrsnuća moramo svakoga dana uzeti svoj križ. To je svojevrsni ulazak u Isusovu školu, školu skrovitosti, poniznosti, ali i odlučnosti. To je ponovno prisjećanje na događaje koji su nam priskrbili spasenje u otajstvenom događaju Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Korizma je zbog toga vrlo važno liturgijsko doba, izdvaja mons. Puljić dodajući da nas na putu prema Uskrsu vodi Božja Riječ.
– Zato nam Crkva pomaže u biblijskim tekstovima tijekom Korizme da učinimo odlučne korake u nasljedovanju Krista. Pobjednička borba protiv napasti kojom započinje Isusovo poslanje poziv je i nama da postanemo svjesni svoje ljudske krhkosti. To je podsjetnik kako kršćanska vjera uključuje u Isusovu primjeru borbu protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta. Napasnik ni danas ne miruje. Njegova je zadaća napastovati, odvoditi i upropaštavati. No Kristova pobjeda otvara i nama nadu da se može svladati sve zasjede njegove. Ima jedan ključni izraz koji se javlja u Pavlovoj poslanici kroz Korizmu, a on nam ukazuje na ono “danas”. Danas je vrijeme spasenja. Danas se približilo kraljevstvo Božje. Obratite se i vjerujte evanđelju. Tradicionalnom praksom posta, milostinje i molitve koji predstavljaju izraz naše zauzetosti oko obraćenja, Korizma nas uči da danas započnemo radikalnije živjeti u ljubavi Kristovoj. Post označava uzdržavanje od hrane, ali i mnogo više. On obuhvaća i druge oblike odricanja s ciljem umjerenijeg života. On je naš izvanjski znak odluke da se uzdržavamo od zla i da živimo po evanđelju. Osim toga što je Korizma vrijeme posta i pokore, ona je i privilegirano mjesto i vrijeme molitve. Sveti Augustin piše kako su post i milostinja dva krila molitve, koja omogućuju da se duša lakše uzdigne do Boga, riječi su propovjednika. Nadbiskup je citirajući riječi Ivana Zlatoustog potaknuo na skromnost, poniznost, pravednost, dobra djela, živu vjeru i molitvu kako bi čovjekova duša bila hram Božje prisutnosti.
Nakon blagoslova pepela uslijedio je obred pepeljanja. 


 PAPINA KORIZMENA PORUKA




Mons. Puljić je predstavio i papinu korizmenu poruku poručivši da budemo solidarni, u međusobnom suosjećanju.
– Njegova poruka je: “Pazimo jedni na druge i potičimo se na ljubav i na dobra djela.” Neka nas ovo korizmeno vrijeme uz pozorno slušanje Božje Riječi hrani na putu naše vrijeme, u hodu prema Uskrsu. Naša, pak, zauzetija molitva popraćena postom i dobrim djelima milostinje i milosrđa, neka nam otvara nadu koja ne razočarava. I dok pazimo jedni na druge i natječemo se u ljubavi i dobrim djelima, neka nas Gospodin učvrsti u prisnom zajedništvu s Kristom od koga nas nitko i nikada ne može rastaviti, zaključio je zadarski nadbiskup.