Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djeca i gosti ponijeli se viteški

Autor: Vanja Mirčeta

22.02.2013. 23:00
Djeca i gosti ponijeli se viteški

Foto: Vanja MIRČETA



Roditelji imaju pravo i odgovornost podijeliti odluke o odgoju svoje djece, a treba ih ohrabrivati da prate rad i razvoj svoje djece te da sudjeluju u radu vrtića. Važnost ovog modela koji smo osmislili je u razmjeni iskustava i znanja, a sve za dobrobit djece, naglasio je Marinko Miočić, vlasnik “Loptice”


Cijeli ovaj tjedan Dječji vrtić Loptica u znaku je “Dana otvorenih vrata”. Tom prigodom roditelji djece koja pohađaju ovaj vrtić, njihovi prijatelji i rodbina, ali i svi oni koji bi željeli da im dijete pohađa ovaj vrtić, mogli su vidjeti kako radi stručno osoblje te puno radionica i gostiju.
Uloga roditelja
Osim u izradi srednjovjekovnih instrumenata, odjeće i nakita za viteški bal, viteškim igrama djeca su sudjelovala i na treninzima koji su okosnica djelovanja ovog vrtića uz razvijanje kreativnosti u djece. Osim navedenog otvorena je i mala knjižnica, a “Dane otvorenih vrata” najviše je obilježio posjet vitezova vranskih koji su djeci pokazali svoje kostime, ali i borilačke vještine. Tjedan je kulminirao organizacijom srednjovjekovnog bala gdje su u izradi garderobe vitezova i njihovih gospi djeca izradila i simbolični dvorac.
Marinko Miočić, vlasnik Dječjeg vrtića “Loptica” i Dječje sportske škole “Loptica” istaknuo je kako je do ideje organizacije “Dana otvorenih vrata” došlo zbog svjesnosti kako suradnja koja teži partnerstvu zahtijeva povjerenje, otvorenost i objektivnost. Promišljajući kako unaprijediti suradnju s roditeljima, ali i lokalnom zajednicom došlo se do “Dana otvorenih vrata” kao najidealnijeg rješenja.
– Dječji vrtić je ove godine pokušao prezentirati svoj rad te ostvariti maksimalnu suradnju s roditeljima ovih pet dana. Suradnja s roditeljima važan je segment rada vrtića s ciljem partnerskog odnosa između stručnjaka vrtićkog institucijskog konteksta i roditelja kao stručnjaka za svoje dijete i obitelj. Roditelji imaju pravo i odgovornost podijeliti odluke o skrbi i odgoju svoje djece, a treba ih ohrabrivati da prate rad i razvoj svoje djece te sudjeluju u radu vrtića. Važnost ovog modela koji smo osmislili je u razmjeni iskustava i znanja, a sve za dobrobit naše djece, naglasio je Miočić.
Tema ovih “Dana otvorenih vrata” bio je život na dvoru, odnosno srednji vijek te su djeca u mlađoj skupini imala prigodu sudjelovati u raznim radionicama. Starija skupina radila je na otvaranju knjižnice kako bi djeca uz zabavu puno toga naučila.
Ocjena rada vrtića
– Ovim danima smo željeli svima zainteresiranima predstaviti kako izgleda jedan naš dan s djecom, kako izgleda naša integracija sa sportom, odnosno treningom. U goste nam je došao Dječji vrtić “Lastavica” iz Preka te su sudjelovali na jednom treningu. Trebala su doći i djeca iz vrtića “Sunce”, dakle, sve je osmišljeno s ciljem da djeca prezentiraju svoj rad. Kroz ove dane roditelji su mogli vidjeti koliko se radi s djecom, odnosno koliko djeca sama traže kreativni rad. Naravno, sve to uvijek povezujemo sa sportom te ih želimo educirati na više nivoa, istaknuo je Miočić.
Ovaj tjedan u Dječjem vrtiću “Loptica” započelo se i s radionicama za roditelje pod nazivom “Rastimo zajedno” u kojima se njeguje partnerstvo, a svrha im je omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih odgovornosti te promiču rast i razvoj djeteta.
– Najvažniji dio posla nas očekuje idući tjedan kada bismo zajedno s roditeljima trebali valorizirati rad našeg vrtića, odnosno vidjeti u čemu smo dobri, a u čemu trebamo biti još bolji, zaključio je Miočić.