Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Merčep: Zadru predstavljamo najveća djela udarljkaške glazbe

Autor: Ante Rogić

22.02.2013. 23:00
Merčep: Zadru predstavljamo najveća djela udarljkaške glazbe

Foto: PIXSELL



Prvi dio programa sam koncipirao tako da publici predstavim raznolikost marimbističke literature i kompozicije koje su standard svih marimbističkih natjecanja. Drugi dio je baziran na kompozicijama Mateja Meštrovića koje će ansambl SUDAR izvesti u suradnji s autorom
Veljača je u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar povezana uz dva događaja – dramsku premijeru iz vlastite proizvodnje i gostovanja udaraljkaša. Koncertna sezona prošle je godine, također u veljači, ugostila slovenski udaraljkaški ansambl STOP koji je svojim koncertnim performanceom oduševio brojnu publiku mahom mlađe generacije. Ove godine veljača će ponovno biti u znaku udaraljkaša i to domaćih. Predvođeni jednim od najpoznatijih mladih hrvatskih umjetnika Filipom Merčepom nastupit će udaraljkaški ansambl SUDAR i pijanist Matej Meštrović.
SUDAR djeluje od 2010. godine, a osnovan je u cilju promicanja, razvoja i unaprjeđivanja udaraljkaške glazbe i popularizacije udaraljki koje su sve zastupljenije, te se koriste u svim vrstama glazbe.
U povodu koncerta u HNK Zadar u ponedjeljak 25. veljače razgovarali smo s Filipom Merčepom.
Filip je glazbenik koji je u svojim studentskim danima već osvojio Porin i nakon Monike Leskovar jedini hrvatski glazbenik koji je ušao u finale eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika svirajući pritom pred 45000 slušatelja ispred bečkog Rathausa, te dobitnik niza prvih državnih i međunarodnih nagrada.
Otvorena vrata
– Ovo je moj prvi recital u Zadru i iznimno mi je drago da ću se moći predstaviti kao solo glazbenik ali i član udaraljkaškog ansambla SUDAR. Pred zadarskom publikom u prekrasnom ambijentu Hrvatskog narodnog kazališta svirat ćemo djela najvećih skladatelja suvremene udaraljkaške glazbe. Vrlo sam počašćen da mogu sudjelovati u koncertnom ciklusu HNK-a i veselim se koncertu.
Vi ste za jednog studenta postigli jako puno. Možete li široj zadarskoj javnosti predstaviti dosadašnje uspjehe i gdje se vaša karijera trenutno nalazi?
– Prolaskom u finale Eurovizijskog natjecanja 2010. godine otvorila su mi se mnoga vrata u glazbenom svijetu. Trenutno sam student 3. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika i do sada sam svirao kao solist u koncertnim ciklusima Zagrebačkih solista, Hrvatskog komornog orkestra, Varaždinskog komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačke filharmonije, držao recitale po cijeloj Hrvatskoj, te nastupio na mnogim značajnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Iz glazbene ste obitelji. Čime se vaši roditelji bave i koliko su utjecali na Vaš odabir i životni put?
– Otac je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, majka je ravnateljica glazbene škole “Ferdo Livadić” u Samoboru, a brat trenutno studira saksofon u Parizu. S obzirom da se u našoj kući oduvijek sviralo, bilo je samo pitanje vremena kada ću i što ja izabrati od instrumenta. Započeo sam s učenjem klavira, a udaraljke sam upisao tek s trinaest godina, u 7. razredu osnovne škole.
Studij primaran
U ansamblu SUDAR svirate i sami. U Zadru ćete svirati jedan dio koncerta solistički te ostatak s kolegama udaraljkašima. Koji nam glazbeni program donosite?
– Prvi dio programa sam koncipirao tako da publici predstavim raznolikost marimbističke literature i kompozicije koje su standard svih marimbističkih natjecanja. Drugi dio je baziran na kompozicijama Mateja Meštrovića koje će ansambl SUDAR izvesti u suradnji s autorom.
Gost uz SUDAR kako ste spomenuli bit će pijanist i skladatelj Matej Meštrović. Kako ste se povezali?
– Matej i ja smo se upoznali nakon jednog od mojih koncerata i predložio mi je suradnju. U dogovoru s kolegama iz ansambla SUDAR odlučili smo napraviti projekt u kojem ćemo zajedno izvoditi njegova djela. Suradnja ide izvrsno, te se za sada možemo pohvaliti s puno novih njegovih kompozicija posvećenim nama. Koncert u Zadru je ujedno i premijera suradnje ansambla SUDAR i Mateja Meštrovića.
Možete li najaviti svoje projekte koji slijede i gostovanja?
– Nedavno sam se vratio iz Švicarske u kojoj sam nastupio na festivalu “Next Generation”, trenutno se pripremam za Universal Marimba Competitiom u Belgiji koje će se odviti u srpnju ove godine, zatim sam u kolovozu pozvan da nastupim s uglednom poljskom marimbisticom Katarzynom Myckom u Stuttgartu, gdje ćemo odsvirati pet koncerata. Neki nastupi su još u fazi dogovaranja, ali primaran je ipak moj studij.