Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Na Viru opet ostalo više bespravnih nego srušenih kuća

Autor: Siniša Klarica

22.02.2013. 23:00
Na Viru opet ostalo više bespravnih nego srušenih kuća

Foto: Marin GOSPIĆ



Ako je suditi po izjavi načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića, država je i ovog puta otišla s Vira s polovičnim, bolje rečeno neznatnim uspjehom


Jučer je na Viru završena prva faza uklanjanja bespravno sagrađenih objekata. U ovoj akciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Građevinske inspekcije, uklanjanje je izvršeno na deset lokacija. Riječ je o gradnjama poduzetima nakon 21. lipnja 2011. godine kad je Zakonom o legalizaciji podvučena crta.
Nadležno ministarstvo je i otprije najavilo da će se najprije obračunati s bespravnim graditeljima koji su, unatoč donesenom Zakonu o legalizaciji, i dalje nastavili graditi u zonama gdje je to zabranjeno. Ovog puta nisu pomogli niti “trikovi” s podnesenim zahtjevima za legalizacijom, računajući da dok traje proces legalizacije, bespravne se gradnje ne smije rušiti. No to se odnosilo samo na objekte izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine.
Za razliku od 2006. godine kad su srušena 103 objekta, ovaj “obračun” na Viru je prošao s kudikamo manjom pompom. Većinom su rušene male gradnje, betonirane površine i male kućice koje se htjelo “podvući” pod nastambe na poljoprivrednom zemljištu. Rušenje je izvršeno precizno te, npr. nisu rušene gradnje manje od jednog metra, ograde ili uništavana na terenu zatečena imovina građana.
Ako je suditi po izjavi načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića, država je i ovog puta otišla s Vira s polovičnim, bolje rečeno neznatnim uspjehom. Broj bespravnih objekata sagrađenih iza lipnja 2011., po općinskoj evidenciji, daleko je veći od broja srušenih.