Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pomorska aplikacija Sea Sector privukla preko tri tisuće korisnika

22.02.2017. 23:00
Pomorska aplikacija Sea Sector privukla preko tri tisuće korisnika


Dobra ideja je kao grudva snijega koja se zakotrlja s vrha brda. Zadovoljan sam kako se moja ideja “zakotrljala” i napretkom koji je vidljiv iz dana u dan, kaže Ive Botunac, student diplomskog studija menadžmenta na Odjelu za ekonomiju, koji je u suradnji s Mateom Bukvom, učenikom trećeg razreda Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru, nedavno izradio pomorsku aplikaciju Sea Sector i u kratkom vremenu privukao oko tri tisuće korisnika.
“Okidač” za kreaciju
– Aplikacija je namijenjena pomorcima i služi za lakši izračun elemenata iz terestičke navigacije, astronomske navigacije ili stabiliteta broda, kaže Botunac te otkriva kako je na ideju za izradu aplikacije došao kao student preddiplomskog studija nautike i tehnologije pomorskog prometa na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru koji je nedavno završio.
– Kao student sam se počao baviti razvojem mobilnih i web aplikacija i istraživanjem računalne sigurnosti u pomorstvu. S kolegama sam tražio razne aplikacije koje bi nam pomogle prilikom izračuna elemenata iz terestičke navigacije, astronomske navigacije ili stabiliteta broda. Kod učenja raznih pravila i propisa konvencija koristili smo dostupne mobilne aplikacije koje su bile zastarjelog dizajna i nisu sadržavale dovoljno informacija. I to je bio onaj “okidač” da sam kreiram aplikaciju bolje prilagođenu potrebama pomoraca, kaže Botunac te dodaje kako je dosta vremena potrošio potrazi za korisnim informacijama. Prikupljao ih je od kolega na fakultetu, ali i već iskusnih pomoraca.
– Od velike koristi bila mi je literatura, ali prije svega znanje i iskustvo koje sam stekao na studiju. To mi, međutim, nije bilo dovoljno da osmislim dizajn pa su mi prijatelji preporučili Matea Bukvu s kojim sam ubrzo dogovorio suradnju na projektu, govori Botunac ističući kako je upravo Mateo zaslužan za sve ilustracije i grafičke elemente koje koriste u aplikaciji ali i na web stranici.
– Prvo smo osmislili dizajn logotipa Sea Sector i glavnog izbornika u kojem je sadržana tematska podjela cjelina aplikacije, a zatim notes zapis, dodavanje favorita koji služe prvenstveno za poboljšavanje korisničkog iskustva prilikom korištenja i slično. Za prvu verziju koju smo 11. studenog plasirali na Google Play trgovini za besplatno preuzimanje trebalo nam je pet mjeseci. Aplikaciju smo promovirali i Facebooku što je privuklo domaće korisnike, a onda smo započeli i plasman na stranom tržištu, prisjeća se Botunac ponosno iznoseći precizan podatak o prosječnoj ocjeni od 4.9 koju su postigli na Google Play trgovini.
Pun planova
– Broj korisnika nam se iz dana u dan povećava, a isto tako javlja nam se i sve veći broj pomoraca koji nude pomoć i korisne savjete za daljnje unaprjeđenje aplikacije. Cilj nam je bio ponuditi rješenje u obliku aplikacije koje će biti prepoznato od stane pomorske zajednice i sada već mogu reći da smo to i postigli, ističe Botunac koji svoju daljnju karijeru želi bazirati na razvoju programskih rješenja za pomorsku struku, ali i za ostala područja. U planu ima i daljnje školovanje, a želja mu je završiti poslijediplomski doktorski studij na FOI u Varaždinu jer se u budućnosti vidi i u akademskoj zajednici, u ulozi asistenta na sveučilištima.
– Već radim na novim sadržajima kojima želim osvježiti aplikaciju i učiniti je funkcionalnijom, a konstantno dodajemo i nadograđujemo tekstualni sadržaj. Među ostalim, želimo u aplikaciju dodati nautički godišnjak te kalkulator za izračun pozicije broda direktnom metodom opažajući dva nebeska tijela. Ako rezultati i odaziv korisnika budu na zadovoljavajućoj razini, na tržište ćemo izbaciti još neke aplikacije koje bi primjenu trebale naći u pomorskoj industriji, kaže ovaj ambiciozni zaljubljenik u modernu tehnologiju ističući kako je izuzetno zahvalan profesorima kako na Pomorskom fakultetu, tako i na menadžmentu na podršci, poticaju i pomoći.
– Bez njihove podrške sve bi bilo puno teže. Ugodno sam iznenađen i zahvalan na svemu što čine za mene, poručuje Botunac koji, kako nam otkriva, kao srednjoškolac nije još znao što želi postići u životu. Otkriva kako i nije bio baš neki učenik, te da je, tek nakon što je završio srednju školu za aviomehaničara te se zaposlio u OSRH-u shvatio da želi više. Ako je suditi po izvrsnim idejama koje ima i uspjesima u posljednjih nekoliko godina, čini se kako je ovom mladiću samo nebo granica.