Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rotkvica ne podnosi direktno gnojenje stajskim gnojem

22.02.2017. 23:00
Rotkvica ne podnosi direktno gnojenje stajskim gnojem


 Jutarnje temperature polako prelaze u pozitivu, a dan je ugodno topao. Kazali bi meteorolozi temperature primjerene za godišnje doba. Kiša koja je padala u noći subote na nedjelju odlično je došla. Treba proći nekoliko dana i tada prionuti poslovima u povrtnjaku. Sadnja krumpira je primarni zadatak svakog vlasnika povrtnjaka, ali nije na odmet zasijati jednu gredicu rotkvicom
  Rotkvicu kao vrijedno povrće nalazilo se je na stolovima starih Grka i Rimljana. Porijeklom je s istočnog Mediterana. Rotkvica je osvježavajuće povrće ukusnog i zadebljalog korijena, okruglog ili izduženog oblika, ujednačene crveno-ljubičaste boje. Meso korijena je hrustavo i sočno, sa ili bez ljutine. Kvaliteta i ukus se mijenjaju sa starenjem korijena. Rotkvica se uzgaja gotovo u cijelom svijetu, odnosno u područjima umjerene klime.Na okućnicama
Proizvodnja rotkvice kod nas je u najvećoj mjeri na okućnicama za vlastite potrebe, ali komercijalna proizvodnja može biti unosna, jer većina rotkvica koje se prodaju po trgovačkim centrima dolazi iz uvoza.
  Rotkvica niče kod temperature tla od 2-3 stupnja Celzijusa. Optimalna temperatura za rast korijena je 16-18 stupnjeva Celzijusa. Rotkvica ne podnosi visoke temperature. Kod temperatura zraka iznad 25 stupnja Celzijusa i pomanjkanja vode korijen postaje grub i smežuran. Rotkvica je biljka dugog dana i najbolje uspijeva na lakom do srednje teškom tlu.
  Rotkvica se može sijati cijele godine, ali najviše se sije potkraj veljače i tijekom ožujka, te potkraj ljeta. Ljetna proizvodnja traži obilno zalijevanje i pokrivanje noću. Na taj način sprječava se razvoj cvjetne stabljike jer je rotkvica biljka dugog dana kao što smo ranije napomenuli.
Sjetva rotkvice obavlja se na dubinu 1 do 2 centimetra. U vrtovima i okućnicama sjetva se obavlja ručno u jarčiće, a na većim površinama sijačicom. Ukoliko rotkvica iznikne previše gusto potrebno je prorjeđivanje da se dobiju ujednačeni korijeni u promjera 1,5 do 2 centimetra. Ukoliko se odlučite za komercijalnu proizvodnju najbolje je sjetvu obavljati svakih 10 do 14 dana na manjim površinama, jer korijen brzo postaje drvenast i nije za konzumiranje.
  Rotkvica ne podnosi direktno gnojenje stajskim gnojem. Odlično uspijeva gdje je prethodna kultura bila gnojena stajskim gnojem. Dobar pred usjev je paprika, rajčica, tikvice, lubenica. Rotkvica se sije na dobro usitnjeno tlo, u redove razmaka od 14 cm, s razmakom između sjemena u redu je 5 cm. Ako su uvjeti povoljni, sjeme će niknuti za pet dana nakon sjetve. Ukoliko vlada suša, a želite dobiti kvalitetan hipokotil, tijekom vegetacije rotkvicu treba navodnjavati. Najbolje navodnjavanje je metodom kapanja.
 Berba mora biti pravovremena, a bere se prije same upotrebe čupanjem jer brzo vene. Korijen rotkvice zajedno s lišćem vežu se u kitice – pušleke, opere pod mlazom vode, stavlja u letvarice i isporučuje tržištu. Kitica – pušlek ima 10 do 15 rotkvica. Za orijentaciju na metru četvornom moguće je proizvesti 10 do 12 kitica.
  U ovim kriznim vremenima kada je većina povrća izmrzla uz malo ulaganja na okućnici može se povećati kućni proračun jer ulaganje u proizvodnju rotkvice nije veliko. Period od nicanja do berbe rotkvice je malo duži od mjesec dana tako da se uloženo vrati vrlo brzo, a nešto se i zaradi.