Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kupili knjigu, učlanili se u Ligu

23.02.2019. 17:30
Kupili knjigu, učlanili se u Ligu


Liga protiv raka Zadar na poseban je način obilježila jučerašnji 22. veljače, Dan hrvatske glagoljice, koji je proglasio Hrvatski sabor kako bi se široj javnosti ukazalo na važnost ovog staroslavenskog pisma i njegova značanja u razvoju hrvatske kulture i identiteta.
Tako su jučer u prostorije Lige, u Veslačkoj 12, građani mogli doći kupiti knjigu "Glagoljicom ispisana ljubav", koju su zadarska Liga i Ogranak Matice hrvatske u Zadru kao nakladnik, objavili 2016. godine. Riječ je o književno-humanitarnom projektu izdavanja ove knjige, čiji je autor Ivica Vigato, u kojoj je šezdeset i dvoje zadarskih pjesnika zastupljeno sa svojom ljubavnom poezijom. Novac od prodaje ove antologije zadarske ljubavne poezije namijenjen je kupovini uređaja za zračenje za potrebe onkoloških bolesnika u Općoj bolnici Zadar. Stoga su i jučer neki građani iskoristili priliku da po cijeni od 100 kuna kupe ovu vrijednu knjigu, u kojoj su pjesme zadarskih autora ispisane i glagoljicom, te tako pripomognu prikupljanju novca za toliko potreban linearni akcelerator.
– Na ovaj način povezali smo Dan hrvatske glagoljice i humanitarnu akciju prikupljanja novca za uređaj za zračenje, a odaziv je bio jako dobar. Neki Zadrani su se uz kupnju knjige i učlanili u Ligu, doznajemo od tajnika Lige protiv raka Zadar Vladislava Tomčuka koji se ovom prigodom još jednom zahvaljuje svim kupcima knjige koji su do sada na ovaj način potpomogli ovaj važan Ligin projekt.
Neki od autora zastupljenih u knjizi u međuvremenu su nažalost preminuli, ističe Tomčuk prisjetivši se tako Branka Čakaruna, Pavla Despota, Duška Nonkovića Buće i Roka Dobre. Osim humane geste koju kupovina ove knjige nosi, vlasnicima je ona i trajno sjećanje na ljubavne stihove iz pera zadarskih pjesnika, jer kako citira Tomčuk, misao vodilju ove knjige: "Jedini lijek koji možemo dati onima kojima su samo lijekovi preostali, a nije na recept je – ljubav."