Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

71 autor na “Danima smiha-Blato”

Autor: Dragana Glavočić

22.03.2009. 23:00
71 autor na “Danima smiha-Blato”

Foto: Adam VIDAS



Na izložbi je predstavljeno 88 djela 71 autora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Češke, Engleske, Italije, Makedonije, Slovenije, Poljske, Srbije, Njemačke, Rumunjske, Turske, Slovačke, Sirije, Ukrajine, Mongolije i Hrvatske


U suradnji s Općinom Blato u POU “Dom na žalu” u Preku otvorena je izložba karikatura “Dani smiha-Blato” u subotu 21. ožujka. Izložbu su otvorili načelnik Općine Blato Ivo Gavranić i načelnik Općine Preko Ante Jerolimov. Na izložbi je predstavljeno 88 djela 71 autora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Češke, Engleske, Italije, Makedonije, Slovenije, Poljske, Srbije, Njemačke, Rumunjske, Turske, Slovačke, Sirije, Ukrajine, Mongolije i Hrvatske.
U Blatu je 2000. godine održan 1. susret karikaturista Hrvatske na kojem su dodijeljena priznanja najboljem karikaturistu s mora, Zlatna drača i najboljem karikaturistu s kopna, Zlatna kost.
Pedeset karikatura je bilo izloženo po svim javnim objektima u Blatu s ciljem da što veći broj ljudi vidi karikature i samim tim sudjeluju u susretu. Organizatori, uvidjevši da su započeli s jedinstvenom i prepoznatljivom manifestacijom koja je proizlazila iz mentaliteta, temperamenta i razmišljanja blatskih ljudi, već 2001. godine na 2. susretu karikaturista su pozvali i sve humoriste da im se pridruže, pokušavajući na taj način humor prezentirati ne samo kroz karikaturu, već i kroz aforizme. Tako su “Dani smiha” 2002. godine bili obogaćeni za susret humorista-aforista.
Ove godine obilježit će se 10. godina održavanja “Dana smiha”. Ideja o festivalu humora zaživjela je kako među Blaćanima tako i među brojnim turistima, jer “smih” je univerzalni jezik koji razumiju svi.