Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pala Pula za mirniju završnicu

Autor: Šime Ćurko

22.03.2009. 23:00
Pala Pula za mirniju završnicu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Josipa Sesar tricom dvije sekunde prije kraja stavila je pečat na važnu zadarsku pobjedu. Povratnica Sesar tako je zahvalila na povjerenju Mariji Maziji koja joj je dala priliku u posljednje dvije minute, a Zadar je utakmicu završio najvećom prednošću koju je imao tijekom cijele utakmice. Zadranke su put prema pobjedi trasirale u drugoj četvrtni kada su anulirale zaostatak za gošćama i s pet trica u deset minuta (u prvoj četvrtini promašile sva četri šuta iza 6,25) razbile do tada čvrste gošće. Sve što je stekao u drugoj četvrtini Zadar je mudro sačuvao u drugom poluvremenu, Pula se nije uspjela približiti na zaostatak manji od šest koševa (27. minuta, 55:49).
Pula je bolje ušla u utakmicu, Zadar se oslanjao na ulaze pod koš Marin i Ledenko, a to je bio loš izbor jer je iz takve taktike najviše koristi imala Pula. Bez prave unutarnje igre te nizom teško objašnjivo neiskorištenih kontri Zadar je još i dobro izvukao prvu četvrtinu. Preokret je počeo ulaskom Sikirić, koja je odmorila Marin, i baš je Sikirić pet sekundi prije kraja druge četvrtine pogodila tricu za 43:34. Plod je to mudrije igre u napadu gdje se išlo na siguran koš, ali prije svega obrane u kojoj je Zadar stalno igrao “dozirani” presing. U pravo vrijeme u trećoj četvrtni kad je Pula zaprijetila stigli su ubačaji za tricu Eme Meštrović, a ponovno je dobru utakmicu odigrala Iva Grbas, jedina igračica koja je na terenu provela svih 40 minuta. Zagustilo je pred kraj treće četvrtine kada Pula nije realizirala tri uzastopna napada za probližavanje na manje od šest koševa zaostatka. Štoviše, od 27. do 33. minute Puljanke postižu samo jedan koš (slobodno bacanje Fredotović). Istina, ni Zadar se u tom periodu nije nazabijao koševa, ali ponovno se potvrdilo da, kad igra dobru obranu, Zadar ne može izgubiti utakmicu. Uz sve promašaje u napadu Mazijina ekipa s pravom obrana uvijek će ubaciti onoliko koliko je potrebno za pobjedu. Manjak visine domaće su nadoknađivale čak i preko omalene Sikirić, koja je imala sedam skokova, a vrlo dobro svoj je dio posla odrađivala Ivana Blažević koja dobiva sve više prilike.


 ZADAR – PULA 80:65


(16:21, 27:13, 16:16, 21:15)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja. 80. Suci: Kardum i Braica (oba Šibenik).
ZADAR: Ledenko 2, Štrmelj, A. Grbas, I. Grbas 32 (4-5), Sikirić 7 (1-4), Sesar 3 (0-2), Erslan 2, Marin 12 (6-6), Blažević 9 (0-2), Meštrović 13, Popović, Rogošić. Trenerica: Marija Mazija.
PULA: Đukić 11 (1-2), Premasunac 10 (2-2), Bilić 18, Fredotović 1 (1-2), Paris, Vukičević 7 (1-2), Gašparović, Modrić 7, Ramljak 7 (1-2), Škorić 4 (2-2). Trener: Ivan Đukić.
Šut za dva: Zadar 18-44 (41%); Pula 24-54 (44%).
Šut za tri: Zadar 11-24 (46%, Meštrović 3, I. Grbas 2, Sikirić 2, Marin 2, Blažević, Sesar); Pula 3-9 (33%, Đukić 2, Modrić).
Slobodna bacanja: Zadar 11-19 (58%); Pula 8-12 (67%).
Skokovi: Zadar 33 (15); Pula 37 (8).
Osobne pogreške: Zadar 16; Pula 19.




 MAZIJA: KONAČNO DOBRA DOMAĆA UTAKMICA


– Čestitam igračicama jer smo pobijedile u vrlo važnoj utakmici ekipu koja je znatno iskusnija od nas. Nakon utakmice s Murse u Osijeku u prošlom kolu utakmica s Pulom za nas je imala i veliko psihološko značenje jer se trebalo vratiti nakon onakvog poraza u Osijeku. Pokušali smo na početku iskoristiti umor Puljanki od puta i u tome smo djelomično uspjeli. Kad smo u obrani odigrali malo uže, spriječili smo probijanja gošći, a to je i bio dogovor na početku utakmice. Nakon dugo vremena odigrali smo i kod kuće kvalitetnu utakmicu.


 PUTEŠESTVIJE PULJANKI


Bez trenera Pula je pred kraj prve četvrtine vodila 21:14. S trenerom na klupi Pula je u 19. minuti gubila 40:29. Navijači iz Bibinja našalili su se da su gošće bolje igrale dok im njihov trener Ivan Đukić nije bio na klupi. No, Puljankama nije bilo do šale, nakon što su u Zadar krenule još u osam sati ujutro (utakmica se igrala u 16 sati) zamalo su zakasnile na početak utakmice. Problemi na cesti pod utjecajem vremenskih neprilika kulminirali su manjom prometnom nezgodom u blizini Gračaca, što je dodatno usporilo igračice iz Pule te je utakmica kasnila desetak minuta. No, trener Đukić na utakmicu je stigao nakon prve četvrtine budući da se pulska ekspedicija u Lici razdvojila te je većina igračica kombijem stigla u Zadar u kojem, međutim, nije bilo mjesta za sve igračice kao ni trenera Đukića. Kad je došao na utakmicu, nakon deset minuta igre Đukić je prosvjedovao kod Vedrana Frakina, opunomoćenika HKS-a. Pretpostavljamo da Đukić nije bio zadovoljan što se nije pričekalo s početkom utakmice do njegova dolaska, a pojavio se i problem administrativne prirode zbog kojeg je Đukić mogao biti prijavljen samo kao pomoćni trener jer je Branka Vukičević, inače kapetanica, u zapisnik već unesena kao trenerica, a to nije tako nevažno kad je riječ o vođenju utakmice… No, što se zapravo sve dogodilo gošćama nismo uspjeli doznati, jer je Đukić odbio dati izjavu nakon utakmice.


 LIGA ZA OSTANAK


Rezultati 5. kola: Zadar – Pula 80:65, Agram – Mursa 64:77, Požega – Mataš Novi Zagreb 64:55.
Zadar 25, Agram, Pula i Mursa 24, Požega 23, M. N. Zagreb 15.
U 6. kolu (4./5. travnja) igraju: Agram – Zadar, Pula – M. N. Zagreb, Požega – Mursa.