Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prva Zadranka na krovu svijeta?

Autor:

22.03.2009. 23:00
Prva Zadranka na krovu svijeta?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ne možemo obećati da ćemo osvojiti vrh, međutim, ako nas vrijeme i zdravlje posluži, vjerujem da ćemo postaviti prvu Hrvaticu na vrh svijeta, rekla je Jana Mijailović


Jana Mijailović, najpoznatija zadarska himalajka, sutra sa zagrebačkog aerodroma Pleso kreće na ekspediciju na Mt. Everest – najveći vrh svijeta na 8.550 metara nadmorske visine. Jana na krov svijeta kreće kao članica 2. hrvatske ženske ekspedicije Everest 2009. Ekspediciju čini 12 članova, devet penjačica, jedna liječnica, voditelj Darko Berljak i njegova pomoćnica.
– Naš osnovni cilj je da se svi vratimo živi i zdravi. Ne možemo obećati da ćemo osvojiti vrh, to ne može nitko reći. Međutim, vjerujem ako nas vrijeme i zdravlje posluži da ćemo postaviti prvu Hrvaticu na vrh svijeta, rekla je Jana Mijailović na tiskovnoj konferenciji koja je održana u Gradskoj knjižnici Zadar.
Ekspedicija će trajati 72 dana, uspon Everest cura na vrh planiran je u razdoblju od 8. do 24. svibnja, a povratak u Hrvatsku 3. lipnja. Na najveći vrh svijeta ići će bez kisika, u čemu je do sada uspjelo samo osam žena. Inače, ovo je prva europska i druga svjetska ženska ekspedicija koja kreće na Everest. Prvu svjetsku žensku ekspedicija činile su pripadnice naroda Šerpi.
Prije nego što dođu do baznog logora Jana i druge članice odradit će dvadeset dana aklimatizacijskih uspona potrebnih da tijelo proizvede dovoljan broj eritrocita i da se na druge načine prilagodi naporima koji ga čekaju prilikom penjanja na više od osam tisuća metara nadmorske visine. Bazni logor smješten je na 5.380 metara nadmorske visine, a do vrha su postavljena četiri visinska logora preko kojih se dolazi do mjesta gdje žive bogovi. Jana Mijailović je svoj prvi kontakt s Everestom, tada vizualni, imala kada se popela na Cho Oyu prije dvije godine. Everest, udaljen trideset i pet kilometara, bio joj je tada kao na dlanu.
– Uspon na Mt. Everest bit će puno zahtjevniji nego na Cho Oyu. Kada se krene iz baznog logora do vrha treba četiri dana i nazad još dva. Najveći problem će biti gužve na uskim grlima. Gužve na nepalskoj strani će biti neminovne jer su Kinezi lani i ove godine zatvorili svoju stranu Himalaje. Problem je kada se dvadeset trideset ljudi nađe na jednom mjestu, tada treba čekati, stajati na hladnoći te može doći do pothlađivanja, kaže Jana.


 BOSTJANČIĆ BEZ STAJANJA DO VRHA




Članica ekspedicije iz Rijeke Darija Bostjančić planira osvojiti Mt. Everest bez stajanja na visinskim logorima. Za to će joj od baznog logora na 5.380 do vrha na 8.550 metara nadmorske visine trebati 30 sati.
Ako Bostjančić, koja je inače medicinska sestra po struci, uspije u svom planu postat će prva žena na svijetu koja se na taj način popela na Mt. Everest.


PRVI PENJAČI NA EVERESTU


Prvi penjači koji su se uspeli na Mt. Everest bili su šerpa Tenzing Norgay i sir Edmund Hillary. Oni su vrh osvojili 29. svibnja 1953. godine. Nakon što je njihov uspjeh odjeknuo cijelim svijetom, započela su prepucavanja tko je od njih dvoje prvi došao na vrh, odnosno tko je prvi čovjek koji se uspeo na najveći svjetski vrh. Na kraju su dogovorno potpisali izjavu u kojoj stoji kako su se zajedno popeli na vrh, što je i istina, jer jedan bez drugoga ne bi mogli ostvariti taj pothvat.


 BOŽJA MAJKA ZEMLJE ILI VRH NEBA


Mt. Everest se nalazi na 27°59′ stupnjeva sjeverne zemljopisne širine i 86°56′ istočne zemljopisne dužine. Originalno tibetansko ime za Mt. Everest je Chomolangma, što znači Božja Majka Zemlje, a nepalsko Sagarmatha, u prijevodu Vrh Neba.