Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na stadionski reflektor postavljena bazna stanica VIP-a

Autor: Boris Kupčak

22.03.2010. 23:00
Na stadionski reflektor postavljena bazna stanica VIP-a

Foto: Vedran SITNICA



Bazne stanice signalom pokrivaju jedan uži dio i nije dokazano da one štete, pa čak je jedna postavljena i na bolnicu. Da su štetne za to bi se trebale pobrinuti državne institucije, kaže Novica Erlić dodajući kako imaju sve potrebne dozvole


Prije nekoliko dana primijetili smo baznu stanicu za mobilnu telefoniju na jednom reflektoru stadiona NK Zadar, a prema informacijama koje smo dobili od direktora kluba Novice Erlića već postavljena bazna stanica u vlasništvu je VIP-a, dok danas počinje gradnja T-mobileove. Zanimljivo je kako se o postavljanju stanica nije dogovaralo sa stanarima koji žive u neposrednoj blizini stadiona, a o zračenju takvih stanica postoje razne teorije. Naime, prema operaterima zračenje baznih stanica je minimalno i manje štetno od mobitela koji se nalaze u našoj neposrednoj blizini, dok suprotno tome dio znanstvenika konstantno upozorava na štetnost neionizirajućeg zračenja.
– Imamo sve dozvole, kao i uporabnu dozvolu za reflektore. Potpisan je ugovor s vlasnikom (Grad Zadar op. a.) i najmoprimcem. Korisnik jednog stupa je VIP, dok danas počinje gradnja bazne stanice T-mobilea. U gradnji se čak razmišljalo da se estetski ne nagrde reflektori, a u današnje vrijeme gledamo kako izvući korist od bilo kakvih sponzora, kazao nam je Erlić.
Stanari koji žive u neposrednoj blizini stadiona nisu bili upoznati kako je na reflektor postavljena bazna stanica te su nam kazali i kako ih nitko nije upitao za suglasnost, a to nam je potvrdio i Erlić riječima kako je takvih baznih stanica u Zadru više od 10 te da nije dokazano da one štete.
– Nismo tražili suglasnost za postavljanje od stanara koji žive u okolici. Te bazne stanice signalom pokrivaju jedan uži dio i nije dokazano da one štete, pa čak je jedna postavljena i na bolnicu. Da su štetne za to bi se trebale pobrinuti državne institucije, kazao nam je Erlić dodajući kako imaju sve potrebne dozvole.
Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra, prema prvim informacijama koje nam je dala kazala je kako pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport Radovan Dunatov nema informacija o postavljanju baznih stanica na reflektore kluba, dok je kasnije dobili potvrdu kako je ugovor ipak potpisan.
– Zaista postoji Ugovor o pravu služnosti koji su potpisali gradonačelnik, NK Zadar i T-mobile (odnosno drugi ugovor VIP) od 16. 11.2009. godine, no nije išlo preko Odjela za kulturu i šport, već je potpisivao izravno gradonačelnik. To znači da i T-mobile i VIP imaju sve potrebne suglasnosti za postavljanje baznih stanica, kazala je Dadić.


 STANARI SE NEMAJU KOME BUNITI




Ivica Babić, novinar i član Udruge Eko-Zadar, skupljao je potpise za peticiju koja se skupljala protiv gradnje bazne stanice na zgradi u ulici Franka Lisice 2D, no iako se svi stanari nisu slagali bazna stanica ipak je postavljena. Prema zakonu o vlasničkim odnosima za izdavanje bilo kakve građevinske dozvole bila je potrebna 100 postotna suglasnost svih stanara, koje u ovom slučaju nije bilo, a ona je izdana, kazao nam je Babić dodajući kako on više ne živi u toj zgradi te da se o štetnosti još ne može znati dovoljno.
– O štetnosti i zračenju baznih stanica nećemo znati dok ne bude žrtava. Istraživanja o zračenju plaćaju razni lobiji, ali o zračenju najbolje govore upute za radnike koji servisiraju odašiljače, u njima stoji kako se ne trebaju zadržavati na jednom mjestu dulje od dvadesetak sekundi, kaže Babić.
Stanari koji žive u blizini stadiona nemaju se kome žaliti i ne postoji način na koji bi mogli onemogućiti gradnju baznih stanica u svom susjedstvu.
– Ne postoji zakon koji štiti ljude koji žive u okolici ukoliko nisu vlasnici ili suvlasnici, tako da se oni nemaju kome buniti protiv toga. Eventualno mogu dovesti neovisne mjeritelje koji mogu utvrditi viša zračenja, kazao je Babić ističući kako su skale za zračenja postavljene vrlo visoko te da im vjerojatno ni to neće pomoći.