Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od sinoć ponovno trajekt za Anconu

Autor: Elza Radulić-Toman

22.03.2010. 23:00
Od sinoć ponovno trajekt za Anconu


Neplaćanje se odnosi na primjer na stanovnike Rivnja i Setrunja ili Ošljaka, koji putuju u Preko, gdje im je općina. Oni ne trebaju plaćati kartu ni od Zadra do Preka


Agencija za obalni linijski promet je prihvatila zahtjev Jadrolinije da se povećaju cijene prijevoza na dijelu brodova i trajekata, a novi cjenik je krenuo već od jučer. Nove cijene se odnose na izvansezonsko razdoblje, od 22. ožujka do 31. svibnja i nastavljaju u sezoni, sve do 30. rujna. Za otočane, stalne stanovnike naših otoka, koji plaćaju određeni postotak od pune cijene, nove cijene će trajati do 31. prosinca, kako je to objašnjeno u Agenciji. Inače, nove cijene su, također stoji u informaciji Agencije za obalni linijski promet, veće za oko 3 posto.
Kad je riječ o zadarskome okružju putnicima na najprometnijoj liniji na Jadranu, Zadar – Preko, cijene ostaju iste, ali se mijenjaju cijene za vozila. Dosad se za auto plaćalo 79 kuna, a odsad karta za vozilo iznosi 86 kuna. Na trajektnoj liniji Biograd – Tkon putna karta za otočane ide sa 4,5 na 6 kuna, a za ostale putnike sa 10 na 12 kuna. Auta će se na ovoj liniji također prevoziti skuplje, idu sa 61 na 67 kuna.
Nadalje, od voditelja Poslovnice Jadrolinije u Zadru Željka Medura saznajemo i koliko su poskupjele putne karte za osobe i vozila na ostalim zadarskim trajektnim linijama, Tako se na relaciji Zadar – Brbinj karta za jednu osobu sada plaća 25 kuna, a bila je 23 kune, isto kao što je to primijenjeno i na relaciji Zadar – Ist. Vozila za Brbinj, Molat i Iž (Bršanj) su se dosad plaćala 135 kuna, a po novome cjeniku 147 kuna. Također automobili za Ist (Kosirača) dosad su stajali 139, a odsada 150 kuna. Putne karte za osobe su poskupjele i na trajektima za Molat i to sa 21 na 23 kune, za Iž sa 18 na 20 kuna i za Silbu, Olib i Premudu sa 24 na 26 kuna.
Inače, cijene na koncesijskim plovilima, katamaranima i brodovima pod koncesijom ostaju iste.
Zbog nekih putnika, otočana, kojima se naplaćivala karta na nekim relacijama, pojašnjeno je da je bila riječ o grešci. Primjerice, ako putnik sa stalnim boravkom na otoku, pa je oslobođen plaćanja putne karte na svojoj liniji, ne plaća je ni na liniji do svoje općine. Neplaćanje se odnosi na primjer na stanovnike Rivnja i Setrunja, ili Ošljaka, koji putuju u Preko, gdje im je općina. Oni ne trebaju plaćati kartu ni od Zadra do Preka.
Od novosti iz Jadrolinije zanimljiva je i vijest da je od sinoć ponovo nastavljeno redovito putovanje trajekta “Zadar” na liniji Zadar – Ancona, a koje je bilo u prekidu sve od siječnja.
“Zadar” će tako sve do sezone, koja počinje 1. lipnja, ploviti za Anconu tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom, a u Zadar će se vraćati utorkom, četvrtkom i subotom. Iz Zadra je polazak u 22 sata. Češći promet na ovoj međunarodnoj relaciji će biti tijekom turističke sezone.
Podsjetimo da veliki trajekt “Zadar” prima 270 vozila i blizu 1000 putnika.