Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Propada projekt golfa na Baštijunskom brigu?

22.03.2011. 23:00
Propada projekt golfa na Baštijunskom brigu?


Antun Mikec, vlasnik tvrtke Golf centar Biograd, u posljednje četiri godine u projekt je uložio gotovo 10 milijuna kuna, a zbog novih izmjena zakona ponovno je na početku


Projekt izgradnje golf igrališta  na Baštijunskom brigu možda  i ne krene u realizaciju, a  razlog neće biti pritužba “zelenih”, nego loša i spora  državna birokracija. Naime,  kako nam je rekao Antun  Mikec, vlasnik tvrtke Golf  centar Biograd, u posljednje  četiri godine u projekt je  uložio gotovo 10 milijuna kuna, a zbog novih izmjena zakona, razmišlja o odustajanju.
Nakon što je Ministarstvo  prostornog uređenja dalo suglasnost Studiji utjecaja na  okoliš, ishođena je lokacijska  dozvola i otkupljeno zemljište  od preko 150 privatnih vlasnika, ostalo je riješiti koncesiju za teren pod upravom  Hrvatskih šuma. U procesu za  dobivanje koncesije u katastar  i gruntovnicu upisao je 26  državnih parcela, ishodio je  24 lokacijske dozvole i riješio  UPU, no dolazi do novih izmjena Zakona o golfu. Investitor se ponovno šalje na  početak, odnosno pokretanje  nove procedure.
Spora administracija
– Proces za utvrđivanje  državnog interesa, a podsjećam da smo imali pravomoćnu lokacijsku dozvolu za  vrijeme dok je vrijedio Zakon  o golfu koji je u sebi  uključivao državni interes, je  započeo u rujnu 2010. godine.  Grad Biograd i Zadarska  županija su donijeli odluku da  je ovaj projekt od njihovog  interesa i predmet je tada  upućen Vladi RH koja treba  donijeti konačnu odluku uz  prethodnu suglasnost dvaju  saborskih odbora. Za ovu proceduru zaduženo je Ministarstvo pravosuđa. Nažalost,  spis je od listopada 2010. godine do danas u Ministarstvu  pravosuđa. Administracija je  mogla riješiti ovaj problem i  izdati mi koncesiju na 850  tisuća četvornih metara zemljišta (zapravo divlje odlagalište smeća) kojim gospodare Hrvatske šume, ali je  radila na principu kako nešto  “ne” uraditi, umjesto kako  “da”, kazao je Mikec istaknuvši kako je sada nastavak  projekta ovisan o tom utvrđivanju državnog interesa  koji trebaju podržati dva nadležna saborska odbora.
Projekt izgradnje golf igrališta, a posebno Studiju utjecaja na okoliš su javno kritizirale ekološke udruge, a bilo je govora i o pogodovanjima investitoru.
– Za mene kao investitora,  ovo postaje uvredljivo i neprihvatljivo. Cijela površina je  sada ogoljena, osim 27 stabala, i na njoj gotovo nema  drugih ptica osim nekoliko  stotina galebova i vrana koje  se hrane na smetlištu. Postojeći otpad trenutačno znatno utječe na razvoj ornitofaune. Isto tako vrane i galebovi koji su tu isključivo  zbog odlagališta onemogućavaju razvoj ostalih ptičjih  vrsta jer se hrane jajima manjih ptica. Izgradnjom golfa  uklonit će se postojeće prepreke te će postojanje golf  igrališta imati pozitivan utjecaj na ptice, kazao je Mikec  i dodao kako niti korištenje  podzemnih voda neće smanjiti dotok vode u Vransko  jezero, jer količina vode potrebna za zalijevanje golfa čini  manje od 1 posto vode koje  godišnje dotiče u Vransko jezero, a prema studiji podzemne vode na golf terenu idu  prema moru.
Posao za lokalno  stanovništvo
Poručio je i kako smatra da  je prava briga o ekologiji kroz  djela, a to znači da će svaki  pojedinac uređenjem barem  četvornog metra divljeg odlagališta smeća puno više doprinijeti zdravoj prirodi nego  sve “zelene akcije” pisanjem  po portalima. Kazao je i kako  će eventualnom izgradnjom  golf igrališta prikazati i brigu  o ljudima, a ne samo o pticama.
– Kroz gradnju golf igrališta  te infrastrukturnih i smještajnih objekata, u razdoblju od  tri godine, zaposlit će se 200  do 300 ljudi, uglavnom lokalnog stanovništva, a trajno  60 do 100 ljudi. Država i  lokalna zajednica će dobiti  preko 100 milijuna kuna na  ime poreza i raznih doprinosa. Područje smetlišta postat će zelena oaza sadnjom  nekoliko tisuća stabala i raznog raslinja te omogućiti pticama uvjete za život, a u pet  umjetnih jezera i život ribama, kazao je Mikec dodajući  kako bi se proširila i turistička  sezona na cijelu godinu, jer  golf se igra tijekom cijele godine, a golferi uglavnom imaju visoke platežne mogućnosti.