Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šare otkupio “dokazni materijal” od neimenovane osobe

22.03.2011. 23:00
Šare otkupio “dokazni materijal” od neimenovane osobe


– Saznao sam kod koga su ti blokovi pa sam ih otkupio jer se upravo na tom primjeru vidi da original ne odgovara kopijama koje su priložene u spisu i podacima koji mi se stavljaju na teret – rekao je Šare, no nije želio odati ime osobe koja je “čuvala” originalne blokove isplatnica


U nastavku  suđenja bivšim čelnicima  Općine Galovac – načelniku  Slavku Šari, donačelniku Marijanu Burčulu i tajniku Marinu Ćosi, protiv kojih se na  zadarskom Županijskom sudu  vodi postupak zbog zloporabe  položaja i ovlasti te krivotvorenja poslovnih knjiga,  jučer je prvookrivljeni Šare  odgovarao na pitanja optužbe,  obrane i Sudskog vijeća, dok  su ostala dvojica iznosili svoju  obranu.
Na upit zastupnika tužiteljstva Radovana Marijanovića  gdje su se i kod koga nalazili  službeni pečati i općinski dokumenti u inkriminirano vrijeme, Šare je odgovorio kako  je on za njih bio zadužen pa da  su se nalazili kod njega, što su  ujedno ostala dvojica suoptuženika i potvrdila. Šari je  potom pitanje postavila predsjednica Sudskog vijeća Enka  Moković upitavši ga otkud mu  original blokovi isplatnica, takozvani NCR-ovi, koje je uz  mnoštvo druge dokumentacije priložio u spis, na što joj je  on odgovorio da ih je otkupio.
– Optužen sam još prije  osam godina i sve to vrijeme  tragao sam za dokazima kako  bih se pred ovim sudom mogao braniti. Saznao sam kod  koga su blokovi isplatnica pa  sam ih otkupio jer se upravo  na tom primjeru vidi kako original ne odgovara kopijama  koje su priložene u spisu i  podacima koji mi se stavljaju  na teret – rekao je Šare, no nije  želio odati ime osobe koja je  “čuvala” originalne isplatnice.  Sutkinja Moković o “tajanstvenom kolekcionaru općinskih dokumenata” pokušala je  doznati i od dvojice suoptuženika, no oni su negirali da  imaju ikakvih saznanja o tome.
Potpisivali naloge,  novac nisu primali
– Ja vam o tome ništa ne  znam. Vidite da ni vama neće  reći, a kamoli meni – odgovorio je drugooptuženi Burčul  na zapitkivanja sutkinje Moković.
Iznoseći potom svoju obranu Marijan Burčul ostao je pri  iskazu koji je dao policiji i  istražnom sucu još 2004. godine, a jednako kao i trećeoptuženi Marin Ćoso, izjavio je  kako je često odlazio na  službene putove, kako one u  Zagreb, a tako i one koji se  obračunavaju kao loko vožnja.  Međutim, obojica su naglasila  kako novac od putnih naloga i  za loko vožnju nisu primili  iako su potpisivali te dokumente.
– Nisam nikad sam sačinjavao niti ispunjavao putne naloge. To je činio Šare ili knjigovođa. Čak sam primijetio da  je knjigovotkinja Olivera  Plavšin neke putne naloge  naknadno sama sačinjavala i  ubacivala i to unatrag, za vrijeme kada je kjigovodstvo za  Općinu Galovac vodio Nenad  Bačić – rekao je Burčul, a to je  potvrdio i Šare. Ćoso je za  potpise koje je stavljao na naloge kazao kako je mislio da se  na taj način “pravda” njegova  naknada koju je kao tajnik  tijekom 19 mjeseci mandata  primao. Dvojici suokrivljenika  pitanja o nekim detaljima pokušao je postaviti Slavko Šare,  no odbili su odgovarati na njegova pitanja ili su samo kratko  komentirali kako se ne  sjećaju. Njihovi iskazi u većem  svom dijelu podudarali su se  jedino kada se govorilo o osobama koje su izvodile razne  radove, pojedincima i Hrvatskoj vojsci koje su “nagradili” s  po 500 kuna na dan i ručkom  koji su im pripremale mještanke. Na koncu isplaćeno im je  ukupno 35 tisuća kuna, dok  nitko od optuženih sa sigurnošću nije mogao reći koliko  su potrošili na hranu. Zastupnika optužbe Marijanovića  zanimala je isplata Ćosinih  naknada iz svote novca od prikupljanja naplate vode  mještanima.
Ispitat će se ponovno  Olivera Plavšin
– Račun Općine često je bio  blokiran, a često i nije bilo  sredstava na njemu pa mi je  Šare rekao da će me isplatiti od  trošarine za vodu koju smo trebali uplatiti Vodovodu. Rekao  mi je da to negdje pribilježim i  ja sam tako i učinio. Tako su  nastali oni zapisi u mom rokovniku gdje je evidentirana  isplata od oko 10 tisuća kuna –  pojasnio je Ćoso.
Po okončanju njihovih  obrana zastupnik tužiteljstva  predložio je provesti ponovno  knjigovodstveno vještačenje, a  ujedno i saslušati knjigovotkinju Oliveru Plavšin na okolnosti koje su u svojim obranama iznijeli Šare i Burčul,  odnosno o sačinjavanju putnih  naloga i isplatnicama. Sutkinja Moković taj je prijedlog  prihvatila te je novu raspravu  zakazala za 30. ožujka. Tako će  se suđenje za koje se očekivalo  kako se bliži kraju ipak s novim reotvaranjem produljiti, a  nakon saslušanja knjigovotkinje Plavšin Vijeće će odlučiti o  drugim prijedlozima među kojima i o kontrolnom grafološkom vještačenju te knjigovodstveno-financijskom koje  je predložila Ivanka Bosotina,  Šarina braniteljica po službenoj dužnosti.