Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Savičević, Visković, Šojat-Kuči i Opačić gosti “Zadar čita”!

22.03.2011. 23:00
Savičević, Visković, Šojat-Kuči  i Opačić gosti “Zadar čita”!


Još je svega oko  tjedan dana ostalo do već  tradicionalne manifestacije  Gradske knjižnice Zadar “Zadar čita”. I dok vi odbrojavate  dane mi vam otkrivamo imena četvoro književnika koji će  u travnju čitati sa Zadranima.  Ove godine prevladavaju  uglavnom dame pa će tako  tijekom prvog tjedna u travnju u Zadru gostovati Olja  Savičević, Ivana Šojat-Kuči,  Nives Opačić te Velimir Visković.
Kako su se i zašto odlučili  baš za ova imena otkriva nam  Helena Novak iz Odnosa s  javnošću Gradske knjižnice  Zadar.
– Zapravo je više razloga  zbog kojih smo se odlučili za  ove autore. Ovo su autori koji  su izuzetno cijenjeni u  književnim krugovima, što se  tiče mladih autorica one su i  među najnagrađivanijim autoricama ove godine dok smo  se za Viskovića odlučili zbog  toga jer nam je svima poznat  kao izbornik odličih književnih djela iz Biblioteke: Velimir Visković bira za vas te je  osoba fantastičnog i zanimljivog životopisa. Htjeli smo  postići da nam se ne pridružuju samo književnici, nego i teoretičari književnosti,  povjesničari, jezikoslovci i  drugi koji se bave književnošću i jezikom. Ujedno riječ  je o osobama koje se mnogo  čitaju u Gradskoj knjižnici  Zadar i vjerujem da će uspjeti  postići komunikaciju s publikom, otkriva Helena. A što  se same organizacije manifestacije tiče princip će biti  zapravo sličan kao i dosadašnjih godina. Druženja s  piscima, predstave, izložbe, a  ove godine i nešto novo: na  samom kraju manifestacije  upriličit će se finale Knjigoteke, svojevrsnog kviza  znanja o knjigama. Voditelji  ovogodišnje manifestacije bit  će, od prošle godine provjereni tim, Iva Pejković i Ante  Mihić.
Iako je već prošlu godinu  Gradska knjižnica Zadar u  sklopu “Zadar čita” surađivala s brojnim institucijama ove  godine suradnja se nastavlja,  ali i proširuje.
– Već prošle godine imali  smo jaku međuinstitucionalnu suradnju što ćemo nastaviti i ove godine. Proširili  smo se i na cijelu Zadarsku  županiju te ćemo surađivati s  gotovo svim narodnim  knjižnicama u županiji, a  obuhvatili smo i mnoge školske knjižnice pa čak i u tako  malim mjestima gdje nema  narodne, nego postoji samo  školska knjižnica, kaže Helena. Od starih partnera u  manifestaciji će sudjelovati  Dom za starije i nemoćne  osobe na Sfingi, Kazališna  udruga “Igrajmo se”, Udruga  zadarskih pisaca “ZaPis”, Muzej antičkog stakla, Opća bolnica Zadar, Sveučilište u Zadru, Znanstvena knjižnica  Zadar i niz dječjih vrtića.  Novopridruženi su i Dom za  odrasle osobe Sv. Frane u  Zadru, Arheološki muzej Zadar i Kazalište lutaka Zadar.
Ove godine “Zadar čita”  pronašao je i svoje sponzore,  HNK Zadar te Algoritam,  koji će sponzorirati bogate  nagrade Knjigoteke.