Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slučajni prolaznik iz mora izvukao i spasio trojicu ribara iz Kali

22.03.2011. 23:00
Slučajni prolaznik iz mora izvukao i spasio trojicu ribara iz Kali


Oca Josipa i njegove sinove već pothlađene, Mirka i Tonćija Kolegu, iz mora nakon havarije spasio je Jordan Lapov Mijatov koji se svojom brodicom uputio iz Biograda na moru prema Jezerima u šibenskom arhipelagu i sasvim slučajno naišao na prečke brodolomce


Zahvaljujući slučajnom “morskom prolazniku” jučer su nakon havarije brodom spašena trojica ribara iz Kali, otac Josip (61) i sinovi Mirko (41) i Tonći Kolega (35).
Oni su se svojom osam metara dugom brodicom u utorak ujutro iz Preka prema otoku Pašmanu uputili na more u ribolov, no oko 15.45 sati, kada su se nalazili u južnom dijelu Pašmanskog kanala zbog još uvijek nerazjašnjenih okolnosti, brodicom su se zapleli u ribarske mreže nakon čega su se prevrnuli i završili u moru.
Otac, inače iskusni dugogodišnji ribar, dobro se držao na niskoj temperaturi mora uz sjeverni vjetar, no sinovi su se počeli pothlađivati i situacija nimalo nije bila obećavajuća sve dok na njih nije sasvim slučajno naišao Jordan Lapov Mijatov, koji se svojom brodicom uputio iz Biograda na moru prema Jezerima u šibenskom arhipelagu. Oca i sinove izvukao je iz hladnog mora te ih je potom iskrcao na otočiću Košara nedaleko od Murtera i o havariji obavijestio Centar 112.
U pomoć nastradalim ribarima potom su na dojavu Centra 112 i Središnjice za spašavanje i traganje u Rijeci priskočili i kapetan ispostave Lučke kapetanije Murter Branko Ramiša te zadarski pomorski policajci koji su do otočića stigli brzim policijskim gliserom. Tamo su preuzeli trojicu ribara koje su potom prevezli do Biograda gdje im je u Domu zdravlja pružena liječnička pomoć. Kako neslužbeno doznajemo, najstariji član obitelji Kolega nakon pregleda je pušten, dok su dva mlađa člana zadržana na liječničkoj njezi zbog pothlađenosti.
– Ribari su spašeni, a njihova brodica ostala je plutati u moru. Nju će s obzirom da mi nemamo mogućnost tegljenja u ovakvim situacijama, otegliti u privatnom aranžmanu vlasnik brodice – potvrdila nam je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a neslužbeno doznajemo kako je za taj pothvat angažirana zadarska tvrtka EmergenSea, specijalizirana za pomoć i spašavanje na moru.