Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Spasiti arbanaški govor od zaborava

22.03.2011. 23:00
Spasiti arbanaški govor  od zaborava


Danas s početkom u 19 sati održava se  Škola za učenje arbanaškog  govora koju organizira  Društvo zadarskih Arbanasa  u Knjižnici u Arbanasima.  Ova predavanja su započela  još lani, a pripremili su ih  Antonela Štefunić, Dorijan  Perović i Suzana Perović. Cilj je upoznati polaznike s osnovama arbanaškog govora,  a predavači su zadovoljni dosadašnjim odazivom. Predavanja mogu pohoditi svi koji  to žele, bez obzira na njihova  predznanja arbanaškog.
Kako je istaknuo predsjednik Društva zadarskih Arbanasa, ovaj govor je upisan u  registar nematerijalne baštine  Republike Hrvatske, o čemu  je Društvo dobilo i rješenje  Ministarstva kulture.
– To je za nas velik povijesni događaj jer nam je  ideja vodilja u svemu ovome  bila da mi ne budemo generacija u kojoj će govor zadarskih Arbanasa nestati,  odnosno da ga naša djeca  prestanu govoriti. Naš krajnji  cilj je potpuno očuvanje govora zadarskih Arbanasa i da  se on opet prenosi s koljena  na koljeno unutar obitelji.  Tek kada se na trgovima, ulicama ili pijaci bude govorilo i  tek kada budemo čuli da govor zadarskih Arbanasa govore mlađi naraštaji, mi  ćemo biti zadovoljni, kazao  je Enio Grdović.