Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Izložba i monografija “Suhopolje-Kliškovac”

22.03.2012. 23:00
Izložba i monografija “Suhopolje-Kliškovac”


Muzej antičkog stakla od danas je domaćin izložbe “Suhopolje-Kliškovac, od mjestopisa do arheološke spoznaje”.
Institut za arheologiju je u razdoblju od 2005. do 2009. godine, jugozapadno od Suhopolja proveo arheološka iskopavanja na položaju Kliškovac. Arheološka istraživanja toga srednjovjekovnoga lokaliteta organizirana su u okviru znanstvenoga projekta: “Srednjovjekovno arheološko naslijeđe Hrvatske (5.-17. st.)” pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Željka Tomičića, kojeg podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta republike Hrvatske. U ostvarenju projekta novčano i logistički sudjelovali su Općina Suhopolje, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Nakon petogodišnjih istraživanja (2005.-2009.) lokalitet je predstavljen monografijom u kojoj su okupljene sve spoznaje o nalazištu. Kako bi se lokalitet pored stručne i znanstvene približio i široj javnosti, u suradnji s Muzejom antičkog stakla Zadar organizirana je izložba “Suhopolje-Kliškovac, od mjestopisa do arheološke spoznaje”.
Dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stkla, istaknuo je, otvorivši izložbu, dugogodišnju suradnju s Institutom za arheologiju, još od otvorenja MAS-a.
– Izložba je zanimljiva jer afirmira i arheologiju i kulturnu povijest sjeverne Hrvatske. Knjiga koju ćemo predstaviti, daje posebnu vrijednost izložbi, kazao je Fadić.
Knjigu su predstavili dr. sc. Željko Tomičić, dr. sc. Kristina Jelinčić i dr. sc. Mario Novak. mProf. Tomičić nazvao je dan svečanim, budući da su izložba i monografija ujedno prinos obilježavanju 20 obljetnice postojanja javnog znanstvenog Instituta za arheologiju, krovne znanstvene ustanove za humanističko polje arheologije u Republici Hrvatskoj.
– Knjiga je rezultat izuzetnog timskog rada. Kliškovac sadrži jedan putopis. Ustanovili smo na 100 metara četvornih 145 grobova i ostatke jednog sakralnog objekta. Došli smo, zapravo, do nečeg što je naslov ove izložbe, kazao je Tomičić istaknuvši kako su istraživanja izuzetno dobro dokumentirana.
Kristina Jelinčić kazala je kako su od početka bili svjesni kako će biti potrebno temeljito istraživanje. Istaknula je kako je čitavo Suhopolje, ali i Podravina obogaćni novim spoznajama.
Mario Novak nazvao je porovedeno petogodišnje istraživanje nezaboravnim terenskim i postterenskim iskustvom. Istaknuo je kako se bioarheologija pokazala nezaobilaznom.
– Život u srednjovjekovnom Suhopolju je bio pun neizvjesnosti i tegoba. Otkrili smo nove aspekte života ljudi iz Suhopolja. Ovakav tip suradnje bi trebao biti ogledan primjer suradnje u Hrvatskoj, kazao je Novak.
Na izložbi je predstavljeno srednjovjekovno groblje (od 11. do kraja 15. st.) na lokalitetu Suhopolje-Kliškovac sa tri horizonta, crkva iz 15. st., nakit, oruđe i oružje, novac, ulomci keramičkog posuđa, ulomci gotičke bifore i vrlo vrijedan brončani okov korica knjige s kraja 15. st. Također su izloženi ne manje važni nalazi pronađeni izvan grobova, a fotografijama su prikazani i drugi bitni elementi toga projekta, kao što su toponomastičko, kulturno-povijesno i geofizikalno istraživanje, antropološke, radioizotopske analize, dokumentiranje na lokalitetu i konzervacija pokretnih nalaza.
Izložbu “Suhopolje-Kliškovac, od mjestopisa do arheološke spoznaje” možete posjetiti do 16. travnja u prostorijama Muzeja antičkog stakla u Zadru.