Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kobcu odgođeno suđenje za porezni dug od 1,5 milijuna kuna zbog izmjene zakona

Autor: Suzana Bandić

22.03.2013. 23:00
Kobcu odgođeno suđenje za porezni dug od 1,5 milijuna kuna zbog izmjene zakona

Foto: Vedran SITNICA



Zbog izmjene Kaznenog zakona, odnosno stupanja na snagu “novog” ZKP-a s 1. siječnjem ove godine, sudac Hrvoje Visković je odgodio raspravu na Općinskom sudu u Zadru protiv Borisa Franića, zvanog Kobac, iz Sukošana. Franić je po “starom” ZKP-u trebao odgovarati za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju iz točke 292., ali kako se suđenje “razvuklo” već godinama, sud, tužiteljstvo i obrana našli su se u “neobranom grožđu”.
– Novi KZ ne predviđa kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. U vrijeme koje se inkriminira u predmetnoj optužnici nije postojala pravna kvalifikacija koja je danas u izmijenjenoj optužnici navedena slijedom čega onda nema pravnog kontinuiteta – istaknuo je Franićev branitelj.
– Smatram da pravni kontinuitet postoji, jer je predmetno kazneno djelo bilo obuhvaćno člankom 292. KZ-a, a to djelo je u novom KZ-u našlo pravni kontinuitet u drugom djelu. Nesporno je kako predmetno djelo opisano u činjeničnom opisu egzistira i u vrijeme inkriminacije kao i danas – rekao je tužitelj.
Sudac Visković zatražio je odgodu kako bi se donijela odluka što učiniti u ovom slučaju, a završnu riječ u sudnici imao je okrivljenik, koji se oštro okomio na tužitelja kazavši mu:
– Što si se uhvatio mene?! Ostavio si me bez lipe. Nemam što jesti. Meni plaću ne daje zločinačka organizacija kao tebi – rekao je Franić, a potom se stišao i ispričao zamjeniku Općinskog državnog odvjetnika.