Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Već ove godine računa se s uštedom od 800 tisuća kuna

22.03.2016. 23:00
Već ove godine računa se s uštedom od 800 tisuća kuna


Kupljen je novi kombi vrijedan 100 tisuća kuna, kamion vrijedan 200 tisuća kuna te na sedam godina, u vrijednosti od 900 tisuća kuna, moderan traktor Zetor s malčerom, traktorske četke za čišćenje pločnika, cesta i prikolica od 11 tona nosivosti te rovokopač-utovarivač u vrijednosti od oko 800 tisuća kuna
Komunalni pogon Općine Sv. Filip i Jakov broji 12 djelatnika, na čelu s voditeljem Antom Šarićem. Skrbe o komunalnoj infrastrukturi u šest općinska naselja (Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) u kojima živi oko 4.600 stanovnika.
– U cilju učinkovitijeg i znatno jeftinijeg rada, velikih ušteda i u konačnici osnivanja komunalnog poduzeća kupili smo novu mehanizaciju i obnovili vozni park, kazao je načelnik Zoran Pelicarić.
Poduzetni komunalci
Kupljen je novi kombi vrijedan 100 tisuća kuna i kamion vrijedan 200 tisuća kuna. Putem operativnog leasinga na sedam godina, u vrijednosti od 900 tisuća kuna, kupljen je i moderan plavi traktor Zetor s malčerom, traktorske četke za čišćenje pločnika, cesta i staza, kao i prikolica od 11 tona nosivosti. Kupljen je i rovokopač-utovarivač, tzv. kombinirka u vrijednosti od oko 800 tisuća kuna.
– Želja nam je bila nastaviti s obnovom voznog parka, odnosno strojeva unutar komunalnog pogona. Uz poštivanje ekonomske situacije, odlučili smo se na ovaj potez budući da se općina rasprostire na 47,3 kilometara četvorna, govori Pelicarić.
Podsjetimo, prije dvije godine općinska uprava raspolagala je starijim vozilima osobnim automobilom Fiat te manjim kamionom Volkswagen.
– Sve će to itekako smanjiti općinske troškove. Naime, do sada smo za komunalne radove bez traktora s prikolicom i priključcima te kombinirke trošili preko milijun kuna, a za ovu godinu taj je iznos predviđen na tek 200 tisuća kuna. Ušteda je to od čak 800 tisuća kuna, istaknuo je Pelicarić.
Naime, sve teže se mogu pratiti troškovi održavanja puteva, prometnica, groblja, plaža, zelenih površina, dvorišta crkvi, košnji, trave, sadnje cvijeća, dovoza i odvoza materijala, iskopa…
– Posebno je važno imati vlastita sredstva za rad. Imamo čestu situaciju da uz vrhunski uređene smještajne kapacitete stoji susjedni zapušteni teren. Ako koristimo vanjske izvođače, to onda bude preskupo. Zato smo se i odlučili imati svoje strojeve kako bismo uredili zapušteno zemljište i pružili uslugu vlasnicima terena po povoljnoj, dvostruko ili čak trostruko nižoj cijeni od one na tržištu, objašnjava Pelicarić.
Žitelji zovu komunalnog redara ili izravno u komunalni pogon kad uoče građevinske, urbanističke, prometne ili ekološke probleme. Bez obzira na vrstu dojave, komunalci izlaze na teren, provjere o čemu se radi i nastoje riješiti aktualne probleme.
Socijalna komponenta
– Iako često nismo nadležni za neke probleme naših općinskih žitelja, trudimo se žurno intervenirati ljudstvom i vlastitom mehanizacijom, ali i savjetima pomoći da ih riješe na najbrži mogući način, naglašava Šarić, prvi filipjanski komunalac.
Štoviše, ovdašnjem komunalnom pogonu, socijalna komponenta, osjetljivost za probleme i potrebe čovjeka, pomaganje i osjećaj za zajedničke interese, kao rijetko gdje, nije samo “mrtvo slovo na papiru”.
– Primjerice, sva stabla koje popilimo vozimo i doniramo potrebitim obiteljima ili pojedincima. Uvijek smo tu za pomoći i olakšati život svim žiteljima, za bilo koje potrebe. Naravno, u djelokrugu našeg rada, a on je sve veći i veći, poručio je Šarić ističući kao intenzivno uređuju vlastiti prostor.
Komunalci osim što brinu o čistoći i sportskim terenima, stalno su u ispomoći Dječjem vrtiću Cvit, Turističkoj zajednici, osnovnoj školi. U ljetnoj sezoni nemaju radno vrijeme, odrade svaku manifestaciju, brinu za ljetne pozornice, o priobalnom prometu u Turnju i Sv. Filip i Jakovu.
– U Turnju imamo stalno dva, a u Sv. Filipu i Jakovu tri djelatnika, navodi Šarić pohvalivši se pritom na podignutom ogradnom zidu za časne sestre.
Zahvaljujući novoj mehanizaciji vrše iskope, rade komunalne priključke, odvoze materijal, spremni su brzo intervenirati. Uz to postavljaju kamene kocke, podižu ogradne zidove, montiraju ograde, žbukaju…
– Ovim putem poručujemo ekološki neosviještenim žiteljima da se smeće ne odlaže oko groblja i pored ceste. Ne možemo pokupiti smeća koliko ga neodgovorni žitelji mogu besramno odložiti, požalio se Ante Šarić.