Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Osjećaj alkoholiziranosti je veći ako je vozač bio umoran

22.03.2017. 23:00
Osjećaj alkoholiziranosti je veći ako je vozač bio umoran


Na Općinskom sudu u Zadru jučer je nastavljeno suđenje Tonćiju Stupičiću, optuženom zbog izazivanja prometne nesreće na cesti Povljana – Pag, 25. travnja 2010. godine, u kojoj je poginulo troje njegovih suputnika. Za jučer su bile zakazane završne riječi, no one nisu izrečene jer je sudski vještak Zdravko Kovačić čitao svoj nalaz i odgovarao na pitanja tužiteljstva i obrane.
U nalazu sudskog vještaka Kovačića stoji kako je temeljem nalaza i analiza, uzimanjem krvi i mokraće okrivljenika, utvrđeno kako je vrijeme konzumacije alkohola bilo 24. travnja 2010. u 21 sat i nastavilo se do 25. travnja 2010. do dva sata. Uzorci su uzeti u 5,30 sati 25. travnja 2010., te je utvrđeno kako je okrivljenik imao 0,61 grama alkohola po kilogramu.
– Pronađene količine alkohola odgovaraju konzumaciji tri decilitra piva i dva decilitra viskija, rekao je Kovačević.
Tužiteljstvo je postavilo pitanje ostaje li sudski vještak pri izjavi da količina od 0,93 grama po kilogramu alkohola u krvi odgovara količini alkohola koju je u vrijeme događaja okrivljenik imao, na što je Kovačević odgovorio kako ostaje pri toj izjavi.
– Je li okrivljenik bio umoran?, uslijedilo je drugo pitanje tužiteljstva.
– Ne, dodao je Kovačević, dodavši kako je to procjena doktora psihijatra, ne toksikologa.
– Zbog kombinacije umora i alkohola osoba se s tolikom utvrđenom količinom alkohola ponaša kao osoba koja ustvari u sebi ima 1,73 grama alkohola po kilogramu, iako okrivljenik ustvari tu količinu nije imao, objasnio je vještak.
Tonći Stupičić optužen je zbog izazivanja nesreće u kojoj je zadobio lakše ozljede, a Dario Škoda (19), koji se držao za ručku, lakše. Ostalih troje suputnika – suvozač Marin Orlić (24) te Martina Škoda (19) i Ante Pogorilić (21), koji su sjedili na stražnjem sjedalu i nisu bili vezani, u prevrtanju su ispali iz automobila i zadobili višestruke, po život opasne ozljede, kojima su podlegli svega nekoliko minuta nakon nesreće. Stupičića se tereti i zbog otuđenja tuđe stvari i zadržavanja protivno volji vlasnika. Mladić je nakon nesreće, vidjevši što se dogodilo, sjeo u policijsko vozilo u kojem je policajac ostavio ključ, te se odvezao kući u Povljanu. Tamo je navodno tražio očevu pušku kojom je htio počiniti suicid. Sutkinja Iva Lovrin  je sljedeću raspravu zakazala za 26. travnja.