Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Trikolori oduševili i bez kolora (FOTOGALERIJA)

22.03.2017. 23:00
Trikolori oduševili i bez kolora (FOTOGALERIJA)


Nakon što su se oblaci nad Rivoltom razišli, piloti najpoznatije svjetske akro-grupe Frecce Tricolori uspjeli su doletjeti do Zemunika. Tricolori jedini na svijetu lete u formaciji 9+1 zrakoplova, a iako su na stajanku 93. ZB Zemunik prispjeli s devet zrakoplova u programu na zadarskoj rivi nastupili su formaciji njih sedam.
Frecce Tricolori su najveća i zasigurno najpoznatija svjetska akrobatska grupa koja djeluje 57 godina. Njihov program uvijek je posebna atrakcija, a jedan od završnih preleta praćen je, kako im i sam naziv govori, vizualnim efektom dima u nacionalnim boljama Republike Italije te Pavarottijem kao glazbenom podlogom. Dim su pustili neposredno prije slijetanja u 93. ZB Zemunik, ali i iznad zadarske rive, a ovog puta, što su mnogi dobri poznavatelji aero-svijeta odmah prepoznali, a Zadrani se pomalo i razočarali, talijanski piloti ispuštali su samo bijeli dim. Navodno, taj se dim koristi samo na treninzima, poput ovog u Zadru. Međutim, djelomično su se iskupili kada su bijelim dimom na nebu ocrtali veliko srce kao odgovor na dobrodošlicu u Zadru.
Talijani lete na avionu domaće proizvodnje Aermacchi MB339, inače mlaznom avionu za obuku vojnih pilota. Od 2018. zamijenit će ga novijim modelom MB345. Odmah po slijetanju, zapovjednik grupe bojnik Mirco Caffeli rekao je kako je prvi put u Zadru, međutim preletjeli su ga nekoliko puta pa se Talijanima Zadar učinio vrlo sličnim gradovima na talijanskoj obali, posebice Chioggii i Veneciji. Na pitanje u čemu je razlika između Frecce Tricolora i Krila Oluje, Mirco Caffeli je rekao:
S Frecce Tricolorima su poletjeli i sadašnji vođa Krila Oluje pukovnik Damir Barišić i budući vođa natporučnik Darko Belančić. Pukovniku Barišiću let s Frecce Tricolorima bio je osobito veliko zadovoljstvo jer već godinama pokušava na Zemunik dovesti jednu od svjetskih akro- grupa s čijim pilotima na svjetskim zrakoplovnim feštama druže i piloti Krila Oluje.