Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Legende svjetla” u Bruxellesu

23.03.2018. 14:43
“Legende  svjetla” u  Bruxellesu


Kreativna ekipa okupljena u udrugu Lux Mediterraneum, a  koju čine Jurica Gašpar prof., sin svjetioničara i autor knjige o svjetionicima "Legende svijetla", Goran Smadilo, Igor Goić, Vlatko Ignatoski, dobili su ovih dana poziv u EU parlament, odnosno u Bruxelles, kako bi 2.  svibnja predstavili svoj dugogodišnji projekt i tako obilježili 200 godina  od paljenja prvog svjetla svjetionika u Savudriji. Osim velike izložbe i  predavanja Jurice Gašpara, održat će se i pretpremijera dokumentarnog  filma "Legends of The Light" autora Igora Goića.


Četiri zanesenjaka i 48 svjetionika
– Još me ne pušta euforija nakon rođenja sina prije desetak dana, koji  nosi ime njegovog pokojnog dida Ivana. Moj otac je bio svjetioničar, tako  da sam i ja velik dio života proveo na svjetioniku. Nakon što nas je prerano napustio, on i njegov život bili su mi light motiv za pokretanje najprije  "Avanture svjetionika", a onda i završnice cijele ove priče – "Legendi  svjetla". Light motiv za završetak ove priče također je moja obitelj – supruga i sin, tako da je ovaj poziv u Bruxelles samo šlag na prekrasnoj torti, kaže Jurica Gašpar, presretan jer je dugogodišnji rad i trud nagrađen.
Dodaje kako je sam poziv iz Bruxellesa izvan svih njihovih očekivanja.  Cijeli projekt je započeo još 2013. godine kada su ova četiri zanesenjaka  odlučila obići svih 48 jadranskih svjetionika te, bez obzira na vremenske  uvjete, popričati sa svjetioničarima i dobiti uvid u njihov svijet.
– Ekipa iz udruge Lux Mediterraneum krajem 2013. godine imala je suludu ideju obilaska svih lanterni na Jadranu te tada nije mogla ni sanjati  da će 200 godina od paljenja svjetla na prvom svjetioniku, onom u Savudriji, obilježiti na ovako dostojanstven način. Poziv smo dobili od pet hrvatskih zastupnika u europskom parlamentu. I ponosni smo na činjenicu da je pet različitih političkih boja i orijentacija sjedinjeno u ideji podrške jednoj pozitivnoj priči iz Hrvatske, ističe Gašpar. Dodao je kako će  u Bruxellesu početkom svibnja predstaviti knjigu čije je prvo izdanje u  manje od godinu dana doslovno razgrabljeno te sad radi na dotisku.  Održat će predavanje s bogatim materijalima koje je prikupio na terenu,  a bit će upriličena i dosad najveća izložba fotografija koje je snimio radeći na projektu.


Pretpremijera dokumentarnog filma Igora Goića
Pored navedenih stvari, ekipa će održati i pretpremijeru dokumentarnog filma Igora Goića "Legends of The Light", a čiji se traileri već mogu  naći na Youtubeu.
– Jako sam sretan što su nas pozvali. Na filmu smo radili tri godine i još  uvijek radimo, jer još traje proces montaže. O tome koliko imamo materijala govori činjenica kako imamo snimljeno oko 30 sati samo izjava, a o  ostalom materijalu da ne govorim, govori zadovoljno Gojić. Istaknuo je  kako planiraju film prijaviti na festivale dokumentarnih filmova te se nada dobrim kritikama.
Jurica Gašpar dodaje kako u daljnim planovima imaju nekoliko gostovanja u odabranim europskim gradovima, od čega treba izdvojiti i Beč  kao sjedište nekadašnje države koja je gradila svjetionike, ali i obilazak  hrvatskih gradova gdje će predstaviti i Igorov film. Jurica Gašpar je nedavno preselio u Zagreb gdje ovisnost o moru nadoknađuje pokretanjem portala Morski.hr koji je poput knjige pobudio interes kod ciljane  publike.
Udruga paralelno radi na još nekim planovima koji uključuju poveznicu portala i nekih novih projekata, no "Legende svjetla“ će im još dugo  biti okosnica djelovanja.
– Dalje je cilj knjigu prevesti na engleski i njemački jezik za što još uvijek tražimo podršku. Ovdje moram podvući kako su Grad Zadar i Zadarska županija zaista rijetke institucije koje su prema našem projektu u  startu pokazale povjerenje i podršku jer do poziva u najviše institucije  Europske Unije i općenito izvan granica Hrvatske, kod kuće nismo naišli  na veće razumijevanje bitnih faktora poput recimo raznih ministarstava,  otkriva Gašpar.
Dodaje kako zahvaljuje svima koji su im do sad pomogli, od najmanje  riječi podrške prijatelja i neznanih, preko kupnje knjige, ogromnog interesa medija, pa sve do poziva u razne muzeje, knjižnice, gradove…