Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Devet godina postojanja ZadArta

Autor:

22.04.2009. 22:00
Devet godina postojanja ZadArta


Četvrta izložba u nizu, u razmaku od samo 10-ak dana, otvorena je u utorak u izložbenom prostoru Državnog arhiva. Riječ je o godišnjoj izložbi likovne udruge ZadArt, a svoje radove izložila su 24 autora.
“Nakon devet godina postojanja likovna udruga ZadArt svojim je brojnim izložbama sasvim sigurno obogatila likovni život Zadarske županije, a neki od njezinih članova nezaobilazna su imena kada se govori o hrvatskom slikarstvu ili o hrvatskoj fotografiji. ZadArt je jedina likovna udruga u Zadru koja je uspjela, uz likovnu sekciju, omogućiti rad i foto grupi u kojoj su se okupili, bez imalo dvojbe, najboljio zadarski fotografi, koji nastavljaju njegovati bogatu baštinu zadarske fotografije. Pojedini članovi ZadArta su i likovni pedagozi i sasvim je sigurno da će ova udruga svojim svestranim pristupom likovnom izričaju ostaviti dubok trag u našoj umjetnosti”, riječi su Romane Galović, likovne voditeljice ZadArta iz uvodnog dijela kataloga izložbe. Upravo je Galović otvorila izložbu, pred velikim brojem posjetitelja, kako onih čiji su radovi izloženi, tako i njihovih bliskih prijatelja, ali i zainteresiranih znatiželjnika.
Galović je prilikom otvorenja naglasila kako je, uz ovu godišnju izložbu, u posljednjih godinu dana, ZadArt imao izložbe u Novigradu, Zagrebu i Vukovaru, kako one slikara, tako i fotografa.
“Na ovoj izložbi predstavilo se dvadeset i četiri umjetnika, i o svakome od njih i njihovom radu mogla bi biti ispričana jedna priča. Neki su kroz udrugu odrastali i sazrijevali u umjetničkom smislu, a neki su jednostavno svakom novom izložbom potvrživali svoju osebujnu kreativnost, dajući udruzi snažan pečat. Pojedini slikari, a i fotografi usudili su se eksperimentirati izazivajući zadarsku likovnu publiku da odbaci svoja tradicionalna gledišta na likovnu umjetnost i umjetničku fotografiju te da se prepuste snazi svojih osjetila kako bi u minimalizmu njihova izričaja prepoznali bit umjetnosti, ali i kako bi te iste gledatelje izazvali na reakcije. Dekorativne sheme, jednolične površine, bazične boje koje ograničavaju prostor slike i eventualno dodavanje nekog ne tipičnog slikarskog materijala sasvim je sigurno izazov i za umjetnika i za promatrača, a sveukupni doživljaj djela osim što ovisi o kreativnoj snazi umjetnika, uvelike možda i više nego u drugim slučajevima, ovisi i o predispozicijama samoga promatrača da djelo doživi na način na koji je to želio umjetnik. Dakle, umjetnik mu je svojim djelom omogućio aktivan pristup dajući mu, rekli bismo, vrlo malo slikarskih ili fotografskih informacija. Naravno, kad je riječ o fotografiji ono što je oku dano u minimalnoj verziji, u konačnoj izvedbi je nadoknađeno korištenjem svih prednosti razvoja digitalne fotografije, kao i grafičke tehnologije, pa se površnom promatraču može dogoditi da u prvi mah ne može odrediti radi li se o slici ili fotografiji.”, stoji u katalogu koji potpisuje Galović. Ona još dodaje na kraju kako je “širok spektar onoga što se može vidjeti na ovoj izložbi od tradicionalnog slikarstva i klasične fotografije do drukčijih minimalističkih pristupa ovim istim tehnikama i medijima, ali i skulpturu koju svakako valja spomenuti, jer se tome izazovu u Hrvatskoj, nažalost, ne odaziva mnogo umjetnika”.
Izložba je otvorena do 30. travnja.
 


 AUTORI


Radove su izložili Aleksandar Bonačić, Bernardo Dadić, Ljubica Duić, Zoran Džapo, Frane Gligora, Šime Gržan, Željko Karavida, Nilo Karuc, Danijel Kolega, Claudia Kruschel, Stipan Kujundžić, Ljubica Marčetić Marinović, Željko Mršić, Zdenko Nekić, Maja Pavin Radaljac, Andrej Perović, Mijat Radas, Igor Rončević, Chris Smith, Stipe Surać, Željko Škifić, Joso Špralja, Jerolim Vulić i Josip Zanki.