Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Knjižničari na cjelodnevnim predavanjima

Autor:

22.04.2009. 22:00
Knjižničari na cjelodnevnim predavanjima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Školski knjižničari u knjižnicama osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Republike Hrvatske okupili su se jučer u hotelu Donat kako bi ovih dana sudjelovali na XXI. proljetnoj školi školskih knjižničara Republike Hrvatske. Tema ovogodišnjeg skupa je “Upravljenje znanjem školskog knjižničara u funkciji razvoja školskoga kurikuluma u ozračju interkulturalnog dijaloga”.
– Skup je započeo prije 20 godina. Ovo je međunarodni skup, ima nas 550 iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Srbije i Portugala. Govorit ćemo o kurikulumu, kako ga poboljšati i kako suvremenim metodama kod učenika poticati inovaciju i kreativnost, a znajući da je Europska komisija ovu godinu proglasila godinom inovacije i kreativnosti, iako je 2008. godina bila godina multikulturalnoga i interkulturalnoga učenja te razvoja dijaloga, ovu temu sam proširila na interkulturalni dijalog, kaže Ana Krželj, viša savjetnica za stručne suradnike školskih knjižničara.
Program je dosta gust, s predavanjima od 8 do 23 sata, uz razne radionice, parlaonice, debate, klubove…
– Ukoliko netko ne bude mogao izdržati uzet će neki predah, ali mi se čini da u ovom recesijskom vremenu o trošku države smo se našli i trebamo to odraditi, naučiti i razmijeniti iskustva kako bi ih primijenili u svojim sredinama, kaže Krželj.
– Izdavači, koji nas prate sa školskim naslovima od Školske knjige, Profila do časopisa Meridijani, Svib, Modra lasta, svi su ovdje došli zajedno s nama da zajedno učimo i razmjenjujemo iskustva.
Organizatori i suorganizatori ovog stručnog skupa su Agencija za odgoj i obrazovanje  podružnica Split, Institut za globalizaciju i interkulturalno učenje Zagreb, Klasična gimnazija Ivana Pavla II., Zadarska privatna gimnazija s pravom javnosti, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Smiljevac.